• Home
 • Dubbel glas plaatsen

Dubbel glas plaatsen

Het bestellen en plaatsen van dubbel glas gaat in merendeels van de gevallen via een glaszetter. Het is mogelijk om zelf dubbel glas op maat te bestellen en te plaatsen, echter is dit vaak het risico niet waard. In verhouding zijn de kosten van het plaatsen van dubbel glas relatief laag. Daarbij ben je verzekerd van een ruit die op de juiste wijze is geplaatst en hierdoor er tientallen jaren in zal blijven zitten.

Kosten van dubbel glas plaatsen

Benieuwd naar welke kosten je kan verwachten bij dubbel glas plaatsen? Het plaatsen zelf brengt bepaalde kosten met zich mee, namelijk het werk van de glaszetter. Maar een andere factor is het dubbel glas zelf. Naar welk dubbel glas gaat de voorkeur?

Het eerlijke antwoord geven wij weer in onderstaande tabel. Hierin worden beide factoren gecombineerd. De prijzen van het dubbel glas zijn inclusief het plaatsen door een glaszetter. De kosten geven wij per m2 aan. De vervolgstap is om de totale kosten van de gewenste ruit te berekenen.

Soort glasprijs per m2
Dubbel glas€115,-
HR glas€120,-
HR+ glas€125,-
HR++ glas€130,-
HR+++ glas€175,-

Extra factoren die de prijs beïnvloeden

De bovenstaande kosten geven een goed beeld van de kosten die bij het zetten van dubbele beglazing hoort. Echter zijn er een aantal factoren die voor een hoger prijskaartje kunnen zorgen

 • Bestaande kozijnen zijn niet geschikt voor het gewenste dubbel glas
 • Bestaande kozijnen die niet meer te redden zijn, denk hierbij aan houtrot
 • De ruiten zijn moeilijk bereikbaar en hiervoor is een steiger of lift nodig
 • Het plaatsen van dubbel glas heeft spoed.

Dubbel glas laten plaatsen door een glaszetter

Enkel het plaatsen van een ruit

Heb je zelf de ruit al ergens gekocht, dan is het mogelijk om een glaszetter deze te laten plaatsen.

LET OP: Veel glaszetters plaatsen enkel ruiten die ook bij hen zijn besteld. Voor puur het plaatsen van glas is het daarom moeilijker om iemand te vinden.

De stappen die gezet moeten worden om dubbel glas zelf te plaatsen. Zorg eerst dat alles goed is ingemeten en de juiste ruit klaar staat om te plaatsen:) Wees er zeker van dat de kozijnen passen in de huidige kozijnen. De volgende stappen zijn nodig om dubbel glas zelf te plaatsen:

 1. Start met het verwijderen van de huidige kit, gebruik hiervoor een stanleymesje
 2. Verwijder de glaslatten en let op dat het glas eruit kan vallen
 3. Maak de sponning grondig schoon van oude verf en kitresten
 4. Plaats minstens 2 steunblokjes in de onderdorpel
 5. Breng celband aan in de sponning
 6. Plaats de ruit en voeg ook direct steunblokjes toe aan de zij- en bovenkant
 7. Begin met het plaatsen van de glaslatten, de onderste lat (neuslat) dient als eerst te worden geplaatst.
 8. Als laatste zal de ruit moeten worden afgekit, om te zorgen dat er geen vocht tussen de glaslatten en het raam komen

Hierboven staat heel globaal aangegeven wat de stappen zijn. Het is belangrijk dat iedere stap op de juist manier wordt uitgevoerd. De details van de stappen zijn niet vermeldt.

Subsidie mogelijkheden, duik hier verder in

Vanuit de overheid zijn er verschillende soorten subsidies om duurzaamheid te stimuleren middels isolatie. Tot eind 2020 was het de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Sinds 4 januari 2021 is deze regeling gewijzigd en heet die nu Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Zo ook is er een optie voor subsidie op dubbel glas plaatsen. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn:

 • Naast dubbel glas als isolatiemaatregel, dient er nog een andere isolatiemaatregel of kan je kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • Bij HR++ dient minimaal voor 10m2 aan dubbel glas vervangen te worden. Met een maximum van 45m2 waar subsidie voor aangevraagd kan worden.
 • Bij plaatsen van triple glas ben je ook verplicht om de kozijnen te vervangen die een Uf-waarde van ten hoogste 1,5 W/m2K hebben
 • ……. Lees alle voorwaarden

Meer te weten komen over ISDE-subsidie op dubbel glas? Of kijk gelijk op de website van of je in aanmerking voor de

Plaatsen in bestaande kozijnen

De diktes van een glas kan variëren en op het moment dat het nieuwe glas een stuk dikker is dan het huidige glas, dan zou dit eventueel voor problemen kunnen zorgen. Dit is dus in zijn geheel afhankelijk van het bestaande kozijn.

Bij houten kozijnen is er vaak meer ruimte voor verschillende diktes in de ruit. Bij een kunststof kozijn zit je meer vast aan het bestaande kozijn. Het is goed om vooraf een glaszetter naar de opties te laten kijken.

Besparen op de totale kosten

Om vrij gemakkelijk en snel te besparen op de kosten van het plaatsen van dubbel glas, hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

 1. Vergelijk glaszetters in de regio, vraag vrijblijvend offertes op en bekijk de prijs verschillen
 2. Laat zoveel mogelijk ruiten tegelijkertijd vervangen. Hierdoor bespaar je al direct op de voorrijkosten, die maar 1 keer in rekening gebracht zullen worden. Tevens bespaard dit tijd, doordat een glaszetter alles in 1 keer kan inplannen.
 3. Denk goed na over de keuze van het soort dubbel glas. HR++ levert momenteel het beste rendement op.
 4. Bekijk de mogelijkheden voor subsidie.

Naast dat dubbel glas op lange termijn een investering is en zich terug verdiend door lagere stookkosten (bekijk hier het rendement van dubbel glas). Vergeet niet dat het ook een hoop comfort terug geeft. Een dubbele beglazing scheelt aanzienlijk om de tocht in de woning te verminderen.

Veel gestelde vragen

Kan ik zelf dubbel glas plaatsen?

Het is mogelijk om zelf dubbel glas (HR++ glas) te plaatsen. Hiervoor is wel kennis van zaken nodig. Daarbij is de garantie op de ruit wel verloren op het moment dat er iets niet goed gaat. Zo kan het niet alleen misgaan tijdens het plaatsen, ook achteraf kunnen de ruiten verzakken of kan dubbel glas gaan lekken. Als de ruit dan zelf is geplaatst, heeft de leverancier van het glas hier geen garantie op.

De kosten van dubbel glas plaatsen ligt aan het tarief van de glaszetter. Gemiddeld rekent een glaszetter een uurtarief van €45,-. In die tijd kan hij gemiddeld gezien ook 1m2 plaatsen. Op deze manier zijn de arbeidskosten van plaatsen van dubbel glas te berekenen. Voor de kosten van dubbel glas inclusief plaatsen, verwijs ik naar bovenstaande tabel.

Uiteraard is dit compleet afhankelijk van de kozijnen. Bij houten kozijnen is dit veelal wel mogelijk. Heb je momenteel vrij nieuwe kunststof kozijnen, dan zullen daar waarschijnlijk ook meeste types glas wel in passen. Enkel bij oudere versies van kunststof kan het beperkt zijn. Net als bij aluminium en stalen kozijnen is het vaak lastig om hier vanuit te gaan, in dat geval zal het maatwerk zijn en is het slim om te informeren via een lokale glaszetter.