Gelaagd glas

Misschien heb je al eens gehoord van gelaagd glas, maar wat is het nu exact? Dit type glas wordt gemaakt door verschillende lagen glas aan elkaar te smelten met een laag speciale folie ertussen. Deze folie zorgt ervoor dat gelaagd glas een zeer gunstige eigenschap heeft, namelijk dat het niet alle kanten op springt als het glas breekt.

Gelaagd glas heeft een hogere isolatiewaarde dan enkel glas en beschermt je woning bovendien beter tegen inbraak. Ook is het een uitstekende keuze als je jonge kinderen hebt. Mocht er tijdens het spelen een raam barsten, dan zal dit veel minder snel tot ernstige verwondingen leiden met gelaagd glas.

Ben jij van plan om gelaagd glas in je woning te zetten? Dan is het fijn om alle voordelen te kennen en om een goed beeld van de prijs te hebben. Na het lezen van deze pagina weet je exact wat gelaagd glas is en kun je een goede inschatting maken van de kosten. Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om offertes van verschillende glaszetters met elkaar te vergelijken.

Wat kost gelaagd glas?

Vooral de prijs van gelaagd glas is natuurlijk interessant als je van plan bent om dit glas te laten plaatsen. Om te beginnen bestaan er verschillende soorten gelaagd glas. Zo bestaat er eenzijdig gelaagd glas en tweezijdig gelaagd glas. Daarnaast kan het glas ook gelaagd worden met folie, zodat er gehard glas ontstaat. Hieronder hebben we voor je uiteengezet wat je aan materiaalkosten zal betalen als je gelaagd glas wilt laten plaatsen. Uiteraard is dit een indicatie, want de exacte prijzen zullen per leverancier verschillen.

Soort gelaagd glasPrijs inclusief btw per m²
Gelaagd met folie€ 150 tot € 190
Tweezijdig gelaagd glas€ 130 tot € 170
Eenzijdig gelaagd glas€ 90 tot € 130

De montagekosten lopen ook sterk uiteen. Deze zijn afhankelijk van welke partij je kiest. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het glas zelf te zetten. Dat raden we echter af, want glas zetten is niet eenvoudig. Bovendien draai je zelf op voor de schade als je het glas in dit geval bijvoorbeeld breekt tijdens het zetten. Het best kun je het zetten van glas daarom overlaten aan een specialist als je hier zelf geen ervaring mee hebt. Vergelijk offertes om te bepalen welke glaszetter je het best kunt inhuren.

Dubbel glas of gelaagd glas?

Dubbel glas en gelaagd glas zijn twee verschillende dingen. Bij dubbel glas zitten de lagen glas niet aan elkaar vast. Tussen het glas zit dan een laag met edelgas of met stilstaande lucht. Gelaagd glas bestaat uit glasplaten die aan elkaar vast zijn gesmolten. Daartussen zit een kunststof folie die voorkomt dat het glas uit elkaar valt zodra het breekt. Het glas en de folie vormen dus één geheel, omdat het op hoge temperatuur aan elkaar is vast gesmolten. Doordat de folie en het glas aan elkaar vastzitten, ontstaat er een ster als het glas een klap te verduren krijgt. In tegenstelling tot normaal glas, zal het glas echter niet alle kanten op vallen.

Omdat gelaagd glas veiliger is, wordt dit type glas ook wel veiligheidsglas genoemd. Veiligheidsglas is ook aan te raden als je de woning beter wilt beschermen tegen inbraak. Het wordt dankzij de folielaag namelijk veel lastiger om de ruit in te slaan en de woning zo binnen te dringen.

Waarom voor gelaagd glas kiezen?

Gelaagd glas kun je voor allerlei verschillende doeleinden gebruiken. Niet alleen in woningen is gelaagd glas terug te vinden, maar bijvoorbeeld ook in autoruiten. Dat is waarom een autoruit bij steenslag bijvoorbeeld een ster krijgt en niet uiteenvalt.

Gelaagd glas is veiliger, vooral als je kinderen hebt die in en rondom het huis spelen. Een bal tegen de ruit zal niet gelijk leiden tot splinters die alle kanten opvliegen. Heb je huisdieren of kinderen, dan is gelaagd glas dus zo gek nog niet. Kinderen kunnen tijdens het spelen ook per ongeluk tegen het glas aanlopen. Met gelaagd glas is de kans op verwonding in dat geval veel kleiner. Gelaagd glas kan ook aan te raden zijn in ramen en deuren omdat dit het werk van een inbreker moeilijker zal maken. Het glas heeft bovendien een hogere isolatiewaarde dan enkel glas en kan hierdoor energiebesparend werken.

Het glas hoeft na een breuk niet direct vervangen te worden

Wordt er een bal tegen je ruit geschoten of sla je een glazen deur te hard dicht met barsten in het glas als gevolg, dan zal enkel glas vaak direct uiteenvallen. Het is niet prettig als je geen glas meer in je raam of deur hebt zitten. Je kunt dan beter niet van huis gaan, want dit maakt inbrekers het werk wel erg makkelijk. Bovendien kan dit met slechte weersomstandigheden ook tot waterschade leiden. Oftewel, je zal het glas in dit geval met spoed moeten laten vervangen.

Omdat gelaagd glas blijft zitten als het barst, hoef je geen spoedafspraak te maken met de glaszetter. Uiteindelijk zal je het glas willen vervangen, want het ziet er niet mooi uit, maar het glas zal niet compleet uiteenbarsten en beschermt je woning nog wel enigszins tegen regen en inbraak.

De isolatiewaarde van gelaagd glas

Je hebt verschillende soorten gelaagd glas en de isolatiewaarde kan dus ook verschillen. Echter, zal gelaagd glas altijd een betere isolatiewaarde hebben dan enkel glas. Dit zorgt ervoor dat je veel minder energiekosten hoeft te betalen om je woning te verwarmen. Dat is bovendien niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Inbraken in jouw omgeving?

Helaas is niet iedereen even eerlijk. Er zullen altijd mensen blijven bestaan die stelen om zo snel aan geld of spullen te komen. Gelaagd glas maakt het inbrekers veel lastiger omdat de folie het moeilijk maakt om je raam kapot te slaan en vervolgens te doordringen. Ook als je een glazen deur hebt is het om die reden aan te raden om voor gelaagd glas te kiezen. Zelfs wanneer inbraken in jouw buurt momenteel geen groot probleem vormen is dit aan te raden, want een van de buurtbewoners moet de eerste zijn.

Het energielabel van je woning verhogen

Tegenwoordig krijgt iedere woning bij de verkoop een energielabel. Als je je woning verkoopt, kun je niet aan de hand van een inschatting kiezen onder welk energielabel de woning valt. Er zijn bepaalde eisen waar je woning aan moet voldoen. F is het meest onzuinige label en A is het best. Daarnaast heb je ook A+, A++, A+++ en zelfs A++++ woningen in uitzonderlijke gevallen. Als je wilt dat je woning een beter energielabel krijgt, moeten je ramen een goede isolatiewaarde hebben. Een hoger energielabel leidt niet alleen tot lagere stroomkosten, maar zal ook de waarde van je woning verhogen. Voor kopers is een woning met een goed energielabel namelijk interessant.

Wil je uitsluitend ander glas laten plaatsen voor een beter energielabel? Dan is het aan te raden om eerst na te gaan welke maatregelen je hiervoor nog meer moet treffen. Voor energielabel A moet je bijvoorbeeld ook voldoende zonnepanelen en een warmtepomp laten plaatsen. Ook voor deze energiebesparende maatregelen geldt doorgaans dat je ze op de lange termijn ook weer terug zal verdienen. Energiebesparende maatregelen zoals gelaagd glas zijn dus investeringen en kun je om die reden niet alleen als kosten zien. Zeker als je momenteel enkel glas hebt, kan dit je geld gaan opleveren op de lange termijn.

Een ander type glas laten plaatsen?

Op deze pagina heb je alles over gelaagd glas kunnen lezen. Daarnaast kun je gemakkelijk offertes van glaszetters vergelijken. Ook als je voor een ander type glas kiest, ben je bij ons echter aan het juiste adres. Zo lees je op onze website ook alles over HR++ glas en zonwerend glas. We raden je aan om ook de andere pagina’s op onze website te bekijken als je nog niet zo goed weet wat voor glas je in je woning wilt laten plaatsen. Ook voor andere glassoorten geldt dat je offertes kunt vergelijken via onze website.

Offertes voor gelaagd glas vergelijken via onze website

Na het lezen van deze pagina heb je een goed beeld gekregen van wat gelaagd glas nu precies is. Bovendien hebben we je ook een indicatie van de kosten gegeven. Hoeveel je exact zal betalen is echter afhankelijk van welke glaszetter je inhuurt. Om die reden is het aan te raden om offertes te vergelijken via onze website.

Het aanvragen van offertes via onze website is erg gemakkelijk. Om te beginnen is het belangrijk dat je weet hoeveel m² glas er geplaatst moet worden. Meet dit oppervlak dus op en beschrijf het aantal benodigde m² glas in je offerte. Na het beschrijven van de klus, kun je de aanvraag indienen. Nu is het slechts een kwestie van enkele dagen wachten voordat je offertes ontvangt.

Tot slot hoef je alleen nog een glaszetter uit te kiezen die het werk goedkoop voor je kan verrichten. Omdat de prijzen sterk uiteenlopen, kun je op deze manier een leuk percentage op de kosten besparen. Het geld dat je bespaart kun je bijvoorbeeld gebruiken om andere energiebesparende maatregelen te treffen.