HR++ glas

Van alle types glas, is op dit moment HR++ glas het meest gekozen. Dit komt omdat het de beste mix heeft van lage kosten en hoogste rendement. De exacte kosten en besparingen zullen wij doorlopen en extra toelichting geven over de diverse kenmerken van HR++ glas.

De prijs van  HR++ glas

Het bestellen van HR++ glas kan al vanaf €50,- per m2. Echter is dit het tarief waarbij zelf de ruit geplaatst moet worden met al het nodige risico. Daarom geven wij graag de prijs per m2 inclusief het plaatsen. De onderstaande prijzen zijn voor HR++ glas en zijn landelijke gemiddelden.

 

Soort glas – Prijs per m2 (inclusief plaatsing)

HR++ Glas – €85,-

Zonwerend HR++ glas – €115,-

Veiligheidsglas in HR++ uitvoering – €110,-

Prijstechnisch gezien, zal een glaszetter altijd HR++ aanraden bij vervangen van de ramen. Enkel op het moment dat er 1 ruit kapot is, zal er vaak gekozen voor dezelfde soort ruit als de bestaande. Er is namelijk een klein kleurverschil en bij verschillende soorten ruiten gaat dit opvallen.

De totale kosten van dubbel glas plaatsen zal vaak 50/50 zijn tussen het materiaal en het plaatsen van HR++ glas.

Wat is HR++ precies?

Om te beginnen met het uitleggen van HR++, starten we met toelichting van de voorgaande types. De types zijn in volgorde gezet van oud naar nieuw en hierdoor ook van minst isolerend tot meest isolerend.

  1. Standaard dubbel glas – Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van 2 glasplaten met een laagje lucht tussen de platen.
  2. HR glas – Bij dit nieuwe type is er gestart met het toevoegen van een coating aan de binnenkant van een glasplaat.
  3. HR+ glas – Een volgende verbetering om de isolatie te vergroten is het toevoegen van een edelgas in plaats van normale lucht tussen de platen.

Uiteindelijk is er HR++ glas ontwikkeld. Hierbij is de coating verbeterd en wordt er ook nog gebruik gemaakt van edelgas. Deze combinatie zorgt voor isolatieglas met een u-waarde van 1.2 of lager. Deze isolatiewaarde is dan ook direct gekoppeld met de naam HR++ glas.

Een overzicht van de u-waarde geven nog een beter beeld bij de verschillen:

Soort glas – u-waarde

Enkel glas – 

Dubbel glas – 

HR glas – 

HR+ glas – 

HR++ glas – 

HR+++ glas – 

In de loop der tijd zijn dus constant verbeteringen toegepast om de isolatiewaarde verder naar beneden te krijgen. Onderstaande tabel geeft ook aan welke waarde bij de soorten dubbele beglazingen horen.

De voordelen

Nadelen

Eigenlijk zijn er nagenoeg geen nadelen voor HR++ glas. Op dit moment is het de best beschikbare optie. Mogelijk zijn er twee punten die voor sommige als nadelig ervaren kunnen worden.

  • De kosten liggen een klein stukje hoger dan thermopane.
  • Er kunnen kleurverschillen optreden als de overige ruiten niet HR++ zijn.

Op het moment dat de isolatiewaarde geen rol speelt, mogelijk bij een raam binnenshuis, dan volstaat dubbel glas ook.

Dikte van het glas = buitenblad + binnenblad + spouwdikte

Om te bepalen hoe dik de gehele ruit gaat worden. Zullen de twee ruiten + de spouw moeten worden opgeteld. 

Waarbij HR++  glas vaak de glasplaten een dikte hebben van 4mm tot 6mm. Veelal hebben het buitenblad en binnenblad dezelfde dikte. De spouw kan varieren tussen de 7mm tot 16mm.

Het is ook mogelijk om afwijkende diktes te bestellen, deze kunnen op maat gemaakt worden. Zo is het niet nodig dat buiten- en binnenblad dezelfde diktes hebben

Naast bovenstaande opties is het ook mogelijk om 1 van de glasplaten van gelaagd glas te voorzien. Hierdoor wordt het sommetje weer anders. Gelaagd glas bestaat namelijk zelf al uit 2 glasplaten die met een folie samen zijn gevoegd. Wat de exacte varianten zijn gaan we graag dieper op in. Hierdoor hebben we een pagina toegewijd aan het berekenen van dubbel glas.

Bij ruiten met een groot oppervlakte, is een minimum dikte van het glas vereist. In onderstaande tabel geven wij het maximale formaat weer bij bepaalde diktes.

Dikte buiten- en binnenblad – Maximaal oppervlakte

4-4 – 1.5m2

5-4 – 2.5m2

6-4 – 3.2m2

6-5 – 4.2m2

6-6 – 5.5m2

Herkennen van HR++ glas

Alternatieven voor betere isolatie

  • Voorzetramen
  • Triple glas
  • Isoleren via andere wegen

staf

HR++ voor scherp tarief, vergelijk specialisten!