Glas op maat

Wil jij nieuw glas in je ramen of deuren laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat je glas op maat bestelt. De afmetingen moeten namelijk precies kloppen. Er zijn ontzettend veel verschillende glassoorten om uit te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld voor isolatieglas kiezen als je meer geld wilt besparen op energiekosten. Vind je het belangrijk om de brandveiligheid in je woning te vergroten, dan kun je voor brandvertragend glas gaan. Bovendien heb je ook nog gelaagd glas dat inbraakvertragend werkt en de veiligheid in je woning vergroot.

Als je glas in je woning laat plaatsen, dan heb je wellicht dus nog wel veel meer keuze dan je in eerste instantie zou denken. Wil je glas op maat bestellen, is het dus een goed idee om je in te lezen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten glas. Bovendien bieden we je ook de mogelijkheid om offertes te vergelijken. Zo kun je ook eenvoudig een glaszetter vinden die goedkoop glas op maat aanbiedt.

Isolatieglas

De gemiddelde woning in Nederland heeft tegenwoordig isolatieglas. Isolatieglas isoleert beter dan enkel glas. Er zijn verschillende soorten isolatieglas te verkrijgen, namelijk:

Dubbel glas was de eerste verbetering ten opzichte van enkel glas en bestaat uit twee glasplaten met een spouw met lucht ertussen. Dubbel glas isoleert al veel beter dan enkel glas. Na dubbel glas kwam HR-glas op de markt. Dit type glas heeft hetzelfde idee als dubbel glas, alleen zit er nu ook een metalen coating op een zijde van het glas in de spouw. Na HR-glas kwam HR+ glas. Dit type glas heeft behalve een coating ook een gas in de spouw dat voor een verbeterde isolatie zorgt.

Maken van hr glas op maat

HR++ is weer een verbetering ten opzichte van HR+ glas. HR++ glas is op dit moment de standaard. In principe worden de eerder genoemde glassoorten niet langer in nieuwbouw woningen geplaatst, HR++ wél. HR++ heeft een verbeterde coating en ook dit type glas heeft edelgas in de spouw zitten voor een betere isolatie.

Triple glas heeft veel weg van HR++, alleen wordt er nu gebruik gemaakt van drie glasplaten. Hierdoor heeft triple glas twee spouwen die voor een verbeterde isolatie zorgen. Overigens is triple glas vanwege die extra glasplaat ook zwaarder en dikker dan bijvoorbeeld HR++ glas. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om HR+++ glas in oudere kozijnen te plaatsen. Wil je in een oudere woning triple glas plaatsen, dan moeten de kozijnen in de meeste gevallen vervangen worden.

Glas op maat opmeten

Het rendement van isolatieglas

Hoe beter de isolatiewaarde van het isolatieglas, hoe hoger het rendement. Je bespaart dus ook meer aan energie als je voor een modernere variant als HR++ kiest. Bij isolatieglas is het hierdoor helemaal niet erg als je voor een duurdere variant kiest. De kosten verdien je op lange termijn namelijk toch weer terug. Te veel betalen wil echter niemand, dus is het alsnog prettig om de verschillende glaszetters met elkaar te vergelijken op basis van de prijs.

Brandvertragend glas op maat

Brandvertragend glas heeft verschillende voordelen:

  • Het glas valt niet uit elkaar, waardoor de brand zich minder snel verspreidt.
  • Het glas zorgt ervoor dat de warmtestraling langer laag blijft, waardoor de brand minder snel overslaat naar de ruimte aan de andere kant van het glas.
  • Het glas laat geen rook of vlammen door.

Voor wie glas op maat wil laten plaatsen en brandveiligheid zeer belangrijk vindt, is brandvertragend glas op maat een zeer goede keuze. Dit glas kan wel vrij prijzig zijn om aan te schaffen.

Gelaagd glas op maat

Voor wie glas op maat wil bestellen, behoort ook gelaagd glas tot de mogelijkheden. Gelaagd glas is een type glas waarbij twee lagen glas tegen elkaar gesmolten zijn, met een laag folie ertussen. Die folie zorgt ervoor dat het glas niet uit elkaar valt als het glas barst. Hierdoor is het glas bijvoorbeeld veiliger wanneer je kinderen in huis hebt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het glas kan wel barsten, maar de scherven zullen niet alle kanten opvliegen. Gelaagd glas op maat maakt het inbrekers ook lastiger om naar binnen te komen. Het raam is veel moeilijker te slopen doordat het niet uit elkaar valt.

Voorbeeld = een autoruit

Gehard glas op maat

Gehard glas is ook een type veiligheidsglas. Gehard glas blijft echter niet heel wanneer het barst, maar zal in plaats daarvan in kleine stukjes glas uiteenvallen. Gehard glas wordt gemaakt door het glas eerst tot zeer hoge temperaturen te verhitten en daarna razendsnel af te laten koelen. Het voordeel van gehard glas is dat er geen scherpe scherven zullen ontstaan. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat een van je huisgenoten een snee oploopt als het glas een keer barst.

Voorbeeld = een bushokje

Wat kost glas op maat?

Omdat glas maatwerk is, is het moeilijk om een duidelijke richtlijn te geven. Hierboven hebben we al enkele soorten glas beschreven. Je hebt ontzettend veel keuze als je glas op maat wilt bestellen. Uiteraard is de prijs van glas op maat ook afhankelijk van de kosten die een glaszetter rekent. Ook het type glas zal grotendeels de prijs bepalen. In de tabel hieronder zullen we je een schatting geven van de gemiddelde prijzen van verschillende soorten glas op maat.

Soort glasGemiddelde prijs inclusief BTW
Enkel glas€ 30 per vierkante meter
Dubbel glas€ 65 per vierkante meter
HR-glas€ 70 per vierkante meter
HR+ glas€ 75 per vierkante meter
HR++ glas€ 80 per vierkante meter
Triple glas of HR+++ glas€ 120 per vierkante meter
Brandwerend glas€ 325 per vierkante meter
Gelaagd glas€ 155 per vierkante meter
Gehard glas€ 60 per vierkante meter

Een glaszetter zal hierboven een uurloon van gemiddeld € 35 tot € 55 rekenen.

Het is belangrijk om te weten dat de prijzen van die in bovenstaande tabel kunnen afwijken. Dit omdat glas op maat gemaakt wordt en de eigenschappen per glassoort ook weer iets uiteen kunnen lopen. Bovendien is het soms mogelijk om bepaalde eigenschappen te combineren. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om triple brandwerend glas te plaatsen.

Je kunt het glas het best door een glaszetter laten plaatsen

Zou je glas op maat zelf plaatsen, dan kun je in theorie veel geld besparen. Toch is het over het algemeen aan te raden om het glas door een expert te laten plaatsen. Het zetten van glas is namelijk een klus waar meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Bovendien heb je geen garantie op je werk als je ervoor kiest om zelf glas te zetten. Verzekeringstechnisch is het bovendien ook niet altijd even verstandig. Stel bijvoorbeeld dat je brandwerend glas zelf plaatst. De verzekeraar zal je dan in veel gevallen geen korting geven op de premie.

Offertes voor glas op maat vergelijken

De prijzen van glas lopen dus enorm uiteen. Ook zal iedere glaszetter zijn eigen tarief hebben. Daarom is het moeilijk om een nauwkeurige inschatting van de prijs te maken. Ben je benieuwd naar wat je exact voor glas op maat betaalt? Dan is het aan te raden om offertes van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Dat kan eenvoudig via ons platform.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Wil je offertes vergelijken? Dat doe je gemakkelijk, vrijblijvend en gratis met behulp van onze website. Je hoeft slechts één aanvraag in te dienen en ontvangt enkele dagen hierna offertes van verschillende partijen. Deze offertes kun je vervolgens naast elkaar leggen om de prijzen van verschillende glaszetters met elkaar te vergelijken.

Beschrijf de klus zo goed mogelijk als je een aanvraag indient op ons platform. Geef bijvoorbeeld ook aan wat voor type glas je wilt, om hoeveel ramen of deuren het gaat en hoeveel m² aan glas er geplaatst moet worden. Door de klus zo goed mogelijk te beschrijven voorkom je dat de glaszetters offertes opstellen voor hele verschillende klussen.