Isolatieglas

Van isolatieglas heb je vast al eens gehoord. Het laten plaatsen is een van de manieren om je woning beter te isoleren en dus op energiekosten te besparen. Alleen wat is het nu precies? Isolatieglas is een verzamelnaam voor alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Dubbel glas kan dus isolatieglas genoemd worden, maar ook HR glas, HR+ glas en HR++ glas zijn vormen van isolatieglas. 

Als je op energiekosten wilt besparen, dan is isolatieglas een uitstekende keuze. Ben jij benieuwd naar welke voordelen isolatieglas nog meer heeft? Of wil je graag weten wat het jou zal kosten om dubbel glas in je woning te laten zetten? Dan raden we je aan om deze pagina goed door te nemen. Op deze pagina vertellen we je namelijk alles wat je over isolatieglas moet weten. Bovendien geven we je ook de mogelijkheid om offertes aan te vragen bij verschillende glaszetters. Met één aanvraag ontvang je verschillende offertes. Zo krijg je een goed beeld van de tarieven die verschillende partijen rekenen.

Het ontstaan van isolatieglas

De eerste vorm van isolatieglas, dubbel glas, werd al uitgevonden in de jaren 30. Echter, was het toen nog niet op grote schaal verkrijgbaar. In 1948 bracht het bedrijf Thermopane dubbel glas voor het eerst echt op de markt. In de volksmond wordt standaard dubbel glas nog steeds wel eens thermopane genoemd. Eigenlijk is thermopane dus een merknaam.

Isolatieglas heeft zich sinds 1948 sterk ontwikkeld. Standaard dubbel glas is op dit moment niet langer de standaard. Er is nu glas op de markt met veel betere isolatiewaarden. Zo heb je nu ook

  • HR glas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas

Ook gelaagd glas heeft een betere isolatiewaarde dan enkel glas en is dus een vorm van isolatieglas. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten isolatieglas.

Verschillende soorten isolatieglas

Hieronder zullen we meer vertellen over HR, HR+, HR++ en HR+++ glas. Zo kun je beter bepalen welk type isolatieglas het best op jouw wensen aansluit. Het is goed om te weten dat hoe lager de isolatiewaarde ligt, hoe beter het glas isoleert.

HR glas

HR glas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 1,9. Bij normaal dubbel glas zit er een kleine ruimte met lucht tussen de glasplaten. Bij HR glas wordt het glas ook nog van een speciale coating van een klein laagje metaal voorzien. Hierdoor isoleert het glas beter dan normaal dubbel glas. Overigens wordt HR glas tegenwoordig ook niet vaak meer toegepast.

HR+ glas

Net als HR glas heeft ook HR+ glas een metalen coating. Tussen de glasplaten zit nu echter geen stilstaande lucht maar een gas. Dit zorgt weer voor een betere isolatiewaarde. De isolatiewaarde van dit glas zit rond de 1,6 U. HR+ glas wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als bestaande ramen vervangen moeten worden, maar wordt verder niet vaak nieuw geplaatst.

HR++ glas

HR++ is momenteel het meest voorkomende isolatieglas. De coating van dit glastype is beter en tussen de glasplaten zit argon. De isolatiewaarde van dit glas is ongeveer 1,2 U.

HR+++ glas

HR+++ glas heeft weer een betere isolatiewaarde dan HR++ glas. Dit glas wordt ook wel triple glas genoemd. Dit type glas bestaat uit drie glasplaten en is voorzien van een coating en een laag edelgas. HR+++ glas is moeilijk toe te passen zonder de kozijnen te vervangen, omdat het glas veel dikker is. In nieuwbouw woningen komt dit type isolatieglas wel vaak voor.

Geld besparen door middel van isolatieglas

Door isolatieglas in je woning te laten plaatsen, kun je jaarlijks een leuk bedrag aan energiekosten betalen. Om die reden is het een investering die je ook weer terug zal verdienen. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe meer geld je aan energiekosten kunt besparen. De exacte kosten die je zal besparen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder:

  • Het raamoppervlak van je woning
  • De isolatiewaarde van je huidige ramen

Isolatieglas is ook vereist om het energielabel van je woning te verbeteren. Een woning met een beter energielabel is ook meer waard.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

De prijs van isolatieglas

Het is moeilijk om je een goed beeld te geven van wat isolatieglas je zal kosten. Dit is namelijk afhankelijk van het type isolatieglas en van welke glaszetter je inhuurt. Met de tabel hieronder geven we je een beeld van de kosten inclusief btw en montagekosten. Zelf monteren is goedkoper, maar niet aan te raden. Glaszetten is een klus die je het best kunt overlaten aan een expert. Ook bestaat er het risico dat een glasplaat breekt en kun je de kosten op niemand verhalen als je hier zelf aan begint.

Type isolatieglasKosten materiaal + montage
Regulier dubbel glasOngeveer € 115 per vierkante meter
HR glasOngeveer € 120 per vierkante meter
HR+ glasOngeveer € 125 per vierkante meter
HR++ glasOngeveer € 130 per vierkante meter
HR+++ glasOngeveer € 170 per vierkante meter

Wil je een betrouwbaar beeld van de kosten, dan kun je het best offertes aanvragen via ons platform.

Zoveel geld kun je besparen met isolatieglas

Hoeveel geld je kunt besparen met isolatieglas is dus ook afhankelijk van het type glas dat je kiest. In de tabel hieronder lees je wat je in de gemiddelde woning zou besparen met isolatieglas ten opzichte van enkel glas. De isolatiewaardes kunnen iets afwijken van die in de tabel.

Type glasIsolatiewaardeInschatting kostenbesparing per m²
Dubbel glas2,8 U€ 7
HR1,9 U€ 9
HR+1,6 U€ 11
HR++1,2 U€ 13
HR+++0,7 U€ 14

Houd er rekening mee dat je vaak veel meer dan één vierkante meter isolatieglas laat zetten. De kosten die je bespaart met beter geïsoleerd glas kunnen dus hoog oplopen. De investering heb je vaak binnen zo’n 10 jaar terugverdiend. Isolatieglas is dus een goede investering voor in je huis. Bekijk hier meer info over het rendement van isolatieglas.

Het energielabel van de woning verhogen

Met een hoger energielabel is je woning meer waard. Iedere woning die tegenwoordig verkocht wordt krijgt een energielabel. Wil je je woning tegen een hogere waarde verkopen, dan kan het soms een goed idee zijn om energiebesparende maatregelen zoals isolatieglas te nemen. Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je woning een goed energielabel heeft, zeker als je erg milieubewust leeft. Met HR glas is het mogelijk om ervoor te zorgen dat je energielabel C of beter krijgt. Het is dan wel van belang dat de woning verder ook goed geïsoleerd is.

Isolatieglas laten plaatsen

Glaszetters werken tegen verschillende tarieven

De prijzen van isolatieglas verschillen enorm. Om te beginnen omdat er zoveel verschillende varianten zijn, maar ook omdat de montagekosten sterk uiteen kunnen lopen. Duurder glas heeft doorgaans ook een betere isolatiewaarde en kan dus een goede investering zijn. Te veel aan montagekosten betalen is echter zonde. Daarom is het aan te raden om de tarieven van verschillende glaszetters met elkaar te vergelijken. Dat kan gemakkelijk via onze website.

Meer weten over andere soorten glas?

Wil je graag glas dat tegen een stootje kan? Dan is gehard glas voor jou wellicht de beste oplossing. Wil je dat het glas daarnaast ook nog eens inbraakvertragend werkt? Dan is gelaagd glas wellicht de beste keuze. Als je glas wilt laten zetten heb je ontzettend veel keuze. Kijk eens rond op onze website om na te gaan wat voor soorten glas je nog meer kunt laten plaatsen. Ook voor andere glassoorten bieden we je de mogelijkheid om offertes bij verschillende partijen aan te vragen. Zo ben je altijd zo goedkoop mogelijk uit als je glas laat zetten.

Gratis en vrijblijvend offertes opvragen

Ons platform maakt het mogelijk om gratis en vrijblijvend offertes op te vragen bij glaszetters. Nadat je een aanvraag bij ons indient, ontvang je binnen enkele werkdagen offertes van diverse bedrijven. Zo kun je nagaan bij welke partij jij het goedkoopste uit zal zijn.

Om betrouwbare offertes aan te vragen is het belangrijk om de klus zo goed mogelijk te beschrijven. Belangrijk is bijvoorbeeld om het aantal m² glas te vermelden. Je kunt gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen. Je zit dus nergens aan vast als je een aanvraag bij ons indient. Dit is een uitstekende manier om een goed beeld te krijgen van de tarieven die je bij een glaszetter betaalt.