Gehard glas

Gehard glas is glas dat goed bestand is tegen een stootje. Sterker nog, gehard glas is vele malen sterker dan enkel glas en dubbel glas. Dit glas is zo ontworpen dat het moeilijk breekbaar is. Mocht het glas toch breken, dan breekt het op in duizenden kleine stukjes en niet in grote scherven. Hierdoor zal je veel minder snel verwondingen oplopen als het glas uiteenvalt. Gehard glas is om deze reden een veilige keuze. Dit type glas wordt dan ook voor ontzettend veel doeleinden gebruikt en kan om verschillende redenen geplaatst worden.

Wil jij weten wat de voordelen zijn en/of ben je benieuwd wat het kost om gehard glas in je ramen te laten zetten? Dan lees je op deze pagina alles wat je over gehard glas moet weten. Zo kun jij beter beslissen of gehard glas in jouw geval een goede keuze is.

Wat kost gehard glas?

Gehard glas kost qua materiaalkosten € 40 tot € 80 per vierkante meter. De prijs van gehard glas is ook afhankelijk van de dikte. De dunste variant heeft een dikte van 4 mm. Dikker gehard glas zal doorgaans ook meer kosten. Er zijn ook bijzondere varianten op de markt te verkrijgen die meer dan € 80 per vierkante meter kosten. De gemiddelde kosten zullen echter binnen de hierboven genoemde bedragen vallen.

Het monteren van gehard glas is iets wat je zonder ervaring beter niet zelf kunt doen. Glas zetten is specialistisch werk waar vrij veel bij komt kijken. Bovendien zou het zonde zijn als het glas bijvoorbeeld kapot gaat tijdens het zetten. Je zal daarom een glaszetter in moeten huren. Een glaszetter zal ongeveer € 40 tot € 70 per vierkante meter glas rekenen. De tarieven die glaszetters rekenen lopen echter sterk uiteen. Om die reden kan het een goed idee zijn om offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Dat kan zeer eenvoudig via ons platform. Lees meer over wat er zoal in een offerte van een glaszetter zal staan.

Offertes vergelijken via ons platform

Om gehard glas te laten plaatsen voor een scherpe prijs, zul je dus offertes moeten vergelijken. Zo kun je nagaan welke glaszetters de klus voor de goedkoopste tarieven kunnen uitvoeren. Het vergelijken van offertes is mogelijk via ons platform. Hiervoor zul je eerst moeten nagaan hoeveel m² glas je wilt laten plaatsen. Vervolgens kun je de klus beschrijven en een aanvraag indienen via de website. Wij zorgen er vervolgens voor dat verschillende glaszetters jouw aanvraag binnen krijgen.

Enkele werkdagen nadat je de aanvraag ingediend hebt, ontvang je offertes van verschillende glaszetters. Zo kun je deze offertes eenvoudig naast elkaar leggen en nagaan welke partij het goedkoopst is.

Het verschil met gelaagd glas

Naast gehard glas, is er ook nog gelaagd glas. Ook dit is zeer stevig glas dat niet zomaar zal barsten en inbraakwerend werkt. Bij gelaagd glas wordt er tussen twee of meer glazen glas een stevige folie geplaatst. Dit wordt vervolgens verhit, waardoor het glas één geheel wordt met de folie. Die folie houdt het glas bij elkaar als er een barst ontstaat, waardoor het niet uiteen valt.

Gehard glas valt anders uiteen dan dubbel of enkel glas

Gehard glas breekt zo’n 5 keer minder snel dan regulier (dubbel of enkel) glas. Hierdoor kan gehard glas erg goed tegen een stootje. Dankzij de trekspanning op een plaat van gehard glas, valt dit type glas echter ook heel anders uit elkaar.

Mocht het glas toch een keer breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes. Dit glas heeft niet zulke scherpe randen als de grote scherven die afkomstig zullen zijn van dubbel of enkel glas dat barst. Hierdoor is de kans dat iemand zich verwond ook veel kleiner. Dit maakt dit type glas ideaal als je kinderen of huisdieren in huis hebt. Tijdens het spelen kan een kind per ongeluk tegen de ruit aanlopen of er een bal tegenaan schieten.

Diverse kleuren kozijnen met gehard glas

Zo wordt gehard glas geproduceerd

Om gehard glas te maken worden eerst de randen van een glasplaat zodanig gewerkt dat er geen scherpe randen meer zijn. Vervolgens wordt het glas verhit tot een temperatuur van ongeveer 600 graden, zoals we hierboven aangaven. Zou dit te lang gebeuren, dan zou de plaat barsten. Net voordat het glas de kans krijgt om te barsten, wordt de glasplaat echter razendsnel verkoeld. Op die manier ontstaat de trekspanning in de glasplaat die ervoor zorgt dat dit type glas zoveel veiliger is dan normaal glas.

Waarvoor wordt gehard glas gebruikt?

Gehard glas kun je dus in de ramen en/of deuren van je woning laten plaatsen. Echter, wordt gehard glas op ontzettend veel plaatsen gebruikt omdat het veel veiliger is dan normaal glas. Zo wordt er op openbare plekken bijvoorbeeld erg vaak voor dit type glas gekozen. Bushokjes worden bijvoorbeeld van dit type glas voorzien. Ook glazen tafels worden doorgaans van dit type glas gemaakt. Eigenlijk is dit glas dus altijd aan te raden als de kans op een stootje groter is. Als je kinderen in huis hebt, dan is gehard glas zeker geen overbodige luxe.

Bijzondere varianten gehard glas

Eerder gaven we aan dat de prijzen van gehard glas tussen de € 40 en € 80 per vierkante meter liggen, exclusief montagekosten. De materiaalkosten kunnen hoger liggen als er voor een speciale variant wordt gekozen. Zo kan er bijvoorbeeld ook voor gekleurd of mat glas gekozen worden. Gelaagd glas is een alternatief voor gehard glas. Dit glas is beter bestand tegen inbraken, maar kan ook goed tegen een stootje.

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten glas zijn die men kan laten harden. Zo kun je bijvoorbeeld voor gehard glas kiezen dat ook zonwerend werkt. Op die manier zal schadelijke UV-straling de woning minder goed kunnen binnendringen.

Meer weten over andere soorten glas?

Gehard glas is een goede keuze als je graag stootbestendig glas wilt. Gelaagd glas is een andere optie. Het kan ook dat je graag een heel ander soort glas wilt laten plaatsen, zoals regulier dubbel glas of HR+++ glas. Dit zijn glassoorten met een uitstekende isolatiewaarde, waarmee je mogelijk zelfs het energielabel van je woning kunt verhogen. Glas dat goed isoleert zorgt ervoor dat je minder kwijt zal zijn aan stookkosten. Op de lange termijn kun je veel geld besparen door voor deze glassoorten te kiezen als je momenteel enkel glas in je woning hebt.

Als isolerend glas ertoe leidt dat het energielabel van je woning beter zal zijn, dan zal de woningwaarde ook toenemen. Voor potentiële kopers wordt de woning dan veel aantrekkelijker, omdat zij zo weten dat de energiekosten van de woning lager zullen liggen.

Wil je meer weten over andere soorten glas, bekijk dan ook eens de andere pagina’s op onze website. Ook voor andere glassoorten is het mogelijk om offertes aan te vragen via ons platform. Zo is het voor ieder type glas mogelijk om een leuk percentage op arbeidskosten te besparen.

Offertes aanvragen via de website

Wil je gehard glas laten plaatsen, dan is het dus verstandig om eerst even offertes te vergelijken via onze website. Zo kun je een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je een willekeurige glaszetter benadert. Het verschil in kosten wordt goed zichtbaar als je offertes opvraagt. Meet eerst de afmetingen van het benodigde glas op.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Vul simpelweg bij je aanvraag in hoeveel m² glas je nodig hebt, beschrijf de klus zo goed mogelijk en dien de aanvraag vervolgens in. Geef ook aan als je een speciale variant gehard glas wilt. Enkele dagen hierna ontvang je al verschillende offertes van diverse partijen. Hierdoor wordt het voor jou zeer eenvoudig om de goedkoopste partij te vinden.