Welke glassoorten zijn er allemaal?

Bij de keuze van een nieuwe ruit zijn er genoeg opties. Voor iedere situatie is er een geschikte optie, waarbij de kosten van het glas ook een rol zullen spelen.

Kosten van diverse glassoorten

ben je nadrukkelijk op zoek naar een overzicht van de prijzen die bij ieder glassoort passen? Onderstaande tabel geeft de verschillen in prijs aan. Om meer informatie over de kenmerken van alle glassoorten te vinden, blijf dan verder lezen na de tabel.

GlassoortPrijs per m2 (inclusief plaatsing)Meer informatie
Enkel glasVanaf €40,-lees meer...
Dubbel glasVanaf €65,- lees meer...
HR++ glasVanaf €75,-lees meer...
Gelaagd glasVanaf €90,-lees meer...
Gehard glasVanaf €90,-lees meer...
IsolatieglasVanaf €90,-lees meer...
Triple glasVanaf €95,-lees meer...
VeiligheidsglasVanaf €100,-lees meer...
Geluidswerend glasVanaf €110,-lees meer...
Zonwerend glasVanaf €110,-lees meer...
VoorzetramenVanaf €120,-lees meer...
Glas in LoodVanaf €175,-lees meer...

Meest voorkomende soorten glas

Een verdere toelichting op het glas wat het meest word gekozen, geven wij hieronder. Per specifieke glassoorten hebben we ook een aparte pagina met meer informatie over de kosten en mogelijkheden. Klik op “Lees meer…” voor gedetailleerde info. Voor nu geven we kort een toelichting op onderstaande glassoorten.

 • Enkel glas
 • Dubbel glas
 • Gelaagd glas
 • Gehard glas
 • Draadglas
 • Brandwerend glas
 • Geluidswerend glas
 • Plexiglas

Zoek je specifiek naar HR++ glas, dit valt bij onder de noemer van dubbel glas. Direct meer info over HR++ glas kan hier worden gevonden.

Enkel glas

Beginnende met enkel glas, dit is waarvan de eerste ruiten zijn gemaakt (in het verleden). Lang is enkel glas de standaard geweest. Maar sinds intreding van dubbel glas, zien we nauwelijks nog dat enkel glas wordt gebruikt voor een beglazing. Tevens is er ook geen subsidie mogelijk, wat bij dubbel glas wel een optie kan zijn.

Enkel glas heeft natuurlijk nog wel genoeg andere functies. Bij binnenruimtes zien we enkel glas nog vaak terug komen. De voordelen van enkel glas zijn dan ook:

 • Licht qua gewicht
 • Vlak glas
 • Dun glas wat dus weinig diepte nodig heeft

Dubbel glas

Ook wel thermopane glas genoemd. Het is de opvolger van enkel glas en het is de nieuwe standaard geworden bij het plaatsen van een nieuwe ruit. Binnen dubbel glas hebben er alweer verdere ontwikkelingen plaatsgevonden. Bij standaard dubbel glas zit er normale lucht tussen de twee glasplaten. De opvolger is Hoge Rendements glas (HR glas) en maakt gebruik van speciaal gas tussen de platen die zorgt voor een nog betere isolatiewaarde. Veelal wordt hiervoor het edelgas ‘Argon’ voor gebruikt.

Veel glassoorten op een rij

Echter HR glas is ook weer verder ontwikkeld naar HR+ en HR++ glas. Waarbij HR++ glas de meest populaire soort dubbel glas is. HR++ glas is de rendement koning van het glas. Zo hebben ze naast het edelgas ook nog een coating op de binnenzijde van de glasplaten aanbracht.

>>Lees meer over het rendement van diverse soorten glas<<

Welke soorten dubbel glas zijn er zoal?

 1. Standaard dubbel glas
 2. HR glas
 3. HR+ glas
 4. HR++ glas
 5. HR+++ glas (triple glas)

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten. Deze glasplaten zitten tegen elkaar aan geplakt met een kunststof folie in het midden. In tegenstelling tot dubbel glas waar er lucht of gas tussen zit, is dit bij gelaagd glas juist weggelaten om het 1 geheel te laten vormen.

Door deze opbouw is het lastig om door gelaagd glas heen te komen. Op het moment dat gelaagd glas kapot gaat, worden de glasscherven alsnog bij elkaar gehouden. Dit biedt extra bescherming en daarom is gelaagd glas terug te vinden bij:

 • Een autoruit
 • Inbraakwerend glas
 • Situaties waar mensen door een ruit kunnen vallen, denk aan een winkelruit of binnendeur

Gehard glas

Bij gehard glas speelt de veiligheid ook een grote rol. Dit veiligheidsglas ontstaat door een specifieke manier van produceren. Door extreme verhitting en snelle afkoeling wordt de glasplaat op spanning gezet. Deze productiewijze maakt dat gehard glas wel 5 maal sterker is dan gewoon glas.

Gehard glas als binnendeur

Op het moment dat gehard glas toch een te harde klap krijgt en kapot gaat, deze in duizenden kleine stukjes glas vallen. Er zullen geen grote en scherpe stukken glas en de verwondingen worden op deze manier geminimaliseerd.

Draadglas

Draadglas is de voorloper van gelaagd glas. Bij draadglas zit er een ijzerdraad in de ruit die zorgt ervoor dat het ruit bij breuk, toch bij elkaar gehouden wordt. De bewapening in het glas is duidelijk zichtbaar en hierdoor ziet het er minder chique uit. Het is dan ook vooral functioneel veiligheidsglas.

Brandwerend glas

Brandwerend glas is speciaal gemaakt om de verspreiding van brand te vertragen en daardoor jezelf de mogelijkheid te geven om te ontsnappen. Daarom is de naam brandvertragend glas misschien nog wel beter omschreven.

Het is mogelijk dat er speciaal schuim tussen de platen wordt aangebracht, welke geactiveerd gaat zijn bij hitte. Ook is het mogelijk dat er gebruik wordt van brandvertragende folie. Een normale ruit kan binnen enkele minuten springen bij een vuurzee, waarbij brandwerend glas (afhankelijk van het type) 30 tot 60 minuten kan vertragen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Geluidswerend glas

Last van omgevingsgeluiden, dan is geluidswerend glas de oplossing. Geluidswerend glas wordt voornamelijk gebruikt in:

 1. Drukke binnensteden
 2. Woning omgeven door industrie
 3. Woningen gelegen naast een autosnelweg of treinverkeer

De basis bestaat eigenlijk uit een type HR glas met daaraan toegevoegd geluidswerende folie. Normaal dubbel glas helpt van zichzelf ook al om geluid van buitenaf te isoleren. Het is belangrijk om te kijken of geluidswerend glas het juiste effect kan hebben. Vraag hierover een specialist om advies, deze kan de situatie ter plekke beoordelen.

Plexiglas

Plexiglas valt eigenlijk buiten de boot, het is namelijk helemaal geen glas. Plexiglas is een kunststof die wel heel veel weg heeft van glas. Qua uiterlijk lijkt het op een glasplaat, maar het heeft hele andere eigenschappen. Zo is het vele malen sterker en flexibeler dan glas. Dan lijkt het een prima alternatief om te gebruiken als ruit? Alleen er zijn ook wat nadelen:

 • zo is het meer gevoelig voor krassen
 • minder bestand tegen hitte

Het is dan ook niet te vergelijken met de andere glassoorten. Wel kan het een goed alternatief zijn om te gebruiken als bijvoorbeeld een voorzetraam.

Glassoorten voor een raampartij

Op zoek naar een ruit geschikt als raam, dan zal men veelal kiezen voor dubbel glas. Waarbij HR++ de meest gekozen type dubbel glas is. Hierbij is het isolatieglas die het hoogste rendement heeft (prijs / besparingen op stookkosten). Dubbel glas is op maat te maken, een glaszetter kan helpen bij het plaatsen hiervan. Allereerst zal alles ingemeten dienen te worden door de specialist. Het plaatsen kan dan vaak enkele weken later plaatsvinden.

Toch op zoek naar een veiligheids glas? Deze die beschermt tegen brand, geluid of doorvallen? Kijk dan verder naar de volgende specifieke soorten glas:

 • Brandwerend glas
 • Geluidswerend glas
 • Gehard glas
 • Gelaagd glas

Voor veiligheids glas liggen de kosten per m2 vaak wel stuk hoger, maar dienen dan ook een speciaal doel.

Geschikt glas voor een (binnen)deur

Aan het kijken voor een glas voor een binnendeur of misschien een deur die geheel bestaat uit glas. Bij zulke toepassingen wordt er eigenlijk altijd aangeraden om veiligheids glas te kiezen zoals gehard-, gelaagd- of draadglas. Dit zorgt ervoor dat bij breuk er geen ernstige verwondingen worden aangebracht.

Voor een ruit in een deur kan er gekozen worden voor draadglas of gelaagd glas. Dit is ook nog deels inbraakwerend. Het zal kan de inbreker vertragen, dit kan een afschrikeffect hebben of de politie heeft meer kans om ze tijdig te pakken.

Een glazen binnendeur of glazen salontafel is in de meeste gevallen gemaakt van gehard glas.

Juiste glassoort kiezen

Door de verschillende toepas vormen, is het belangrijk om het juiste glas te kiezen. Met bovenstaande informatie hoop ik dat je al verder kan met het maken van een keuze. Zijn er toch nog twijfels, neem dan gerust contact met ons op. Een ervaren glaszetter kan tevens op locatie langskomen om de situatie te bekijken.

Naast het kiezen van het juiste type glas, is het ook goed om naar de isolatiewaarde te kijken. Dit kan invloed hebben op:

 1. Bespaarkosten op de energierekening
 2. Wooncomfort door middel van minder tocht
 3. Mogelijkheden voor subsidie

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog opties die gekozen kunnen worden. Denk aan het plaatsen van een ventilatierooster.

Een glaszetter inschakelen

Naast het maken van de keuze, zal het glas ook besteld moeten worden. Door een glaszetter in te schakelen, kan dit allemaal uit handen worden gegeven. Vanaf het inmeten tot het plaatsen, ligt het allemaal bij de glaszetter. Hierdoor ben je ook verzekerd voor een juiste plaatsing van ieder glassoort. Bij het zelf inmeten en plaatsen loop je al snel het risico dat het niet allemaal in 1 keer goed gaat.

Besparen op een glaszetter

Om te besparen op de kosten van een glashandel, kan er een gratis vergelijking worden aangevraagd. Deze vergelijking is binnen 2 minuten aan te vragen en onze glaszetters gaan voor je aan de slag.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Met een aanbod op de mail of een contactmoment, kan er meer duidelijkheid komen naar de mogelijkheden. Het is geheel vrijblijvend en op basis van de kosten kan men kiezen of de ruiten daadwerkelijk besteld gaan worden.

Door het simpelweg aanvragen van een vergelijking kan er tot wel 30% op de kosten van dubbel glas worden bespaard. Dat is nog eens makkelijk geld verdienen:)