• Home
  • Dubbel glas lek

Dubbel glas lek

Zit er condens tussen de glasplaten van dubbel glas en wordt het raam wazig? Dan is het dubbel glas lek. Ben je benieuwd wat je nu moet doen? En wil je graag weten wat de oorzaak van lek dubbel glas is? Op deze pagina lees je alles over lek dubbel glas en wat je moet doen als dubbel glas lek is. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Waaraan herken je dat dubbel glas lek is?

Als dubbel glas lek is, dan zie je vocht tussen de twee glasplaten zitten. Er zal een waas ontstaan als gevolg van kalkaanslag. Vooral in de vroege en late uurtjes is het vaak goed zichtbaar dat dubbel glas lek is. De luchtvochtigheid ligt dan namelijk hoger dan overdag. Mocht je twijfelen of het dubbel glas lek is, dan kun je dit dus het best in de late of vroege uurtjes controleren.

Vocht aan de binnen- of buitenkant van het raam maakt overigens niet uit. Dat betekent niet dat je dubbel glas lek is. Pas als het vocht echt tussen de twee glasplaten zit, duidt dit erop dat het dubbel glas lek is.

Waardoor raakt dubbel glas lek?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten en een afstandhouder. Tussen de glasplaten bevindt zich gas bij modern dubbel glas. Als dubbel glas lek is, dan komt dit meestal doordat de afstandhouder en het glas van elkaar losraken. Dit kan weer verschillende oorzaken hebben. Zo kan het glas bijvoorbeeld lek zijn geraakt als gevolg van een productiefout. In dat geval kun je bij de fabrikant om nieuw glas vragen. Ook tijdens het monteren kan er iets fout zijn gegaan. Dan zal de glaszetter het glas moeten vervangen, mits het dubbel glas lek is geraakt voordat je garantie is afgelopen.

Dubbel glas gaat overigens niet levenslang mee. Gemiddeld duurt het ongeveer dertig jaar. Na tien jaar kan de kwaliteit van het dubbel glas al beginnen met afnemen. Dat merk je in eerste instantie niet, maar naarmate de jaren vorderen kun je dit wel gaan merken.

Tot slot kan dubbel glas dat lek is ook het gevolg zijn van kozijnen in slechte staat. Mogelijk moeten dan zowel het kozijn als het dubbel glas vervangen worden. De kosten kunnen dan dus erg hoog uitvallen.

De nadelen van dubbel glas dat lek is

Dubbel glas dat lek is heeft een aantal nadelen.

  • Condens tussen de glasplaten ervoor zorgen dat je verminderd zicht hebt.
  • De isolerende werking van het glas gaat verloren.

Daardoor kan warmte alsnog via het raam naar buiten ontsnappen. Dat terwijl het grootste voordeel van dubbel glas juist de verminderde stookkosten is. Als je dubbel glas lek is, is het dus een goed idee om het te laten vervangen door een ervaren glaszetter. Mocht de lekkage een gevolg zijn van een productiefout of door een fout van de glaszetter, dan kun je gebruik maken van je garantie.

Voorkomen dat dubbel glas lek gaat

Er zijn verschillende manieren om de kans op een lek te verkleinen. Om te beginnen is het van belang dat je kozijnen in goede staat blijven. Als het schilderwerk of de kit achteruitgaat, dan is het belangrijk om dit probleem tijdig aan te pakken. Ook moet het dubbel glas voorzien zijn van een neuslat, om ervoor te zorgen dat het overschot aan vocht beter wordt afgevoerd. Als dubbel glas tegenwoordig nog nieuw geplaatst wordt, zal er altijd ook een neuslat worden geplaatst. Dat is tegenwoordig een vereiste om tien jaar garantie te krijgen.

Condens duit niet direct op een lek dubbel glas

Als dubbel glas lek is, kan het niet gerepareerd worden

Is dubbel glas eenmaal lek, dan kun je het niet meer laten repareren. Dit komt door de manier waarop modern dubbel glas wordt gemaakt. Dubbel glas heeft in het midden een ruimte met een speciaal gas dat voor een verbeterde isolatie zorgt. Zodra je een lek in het glas hebt, dan zal dit gas ontsnappen en is deze verbeterde isolatie weg. Om die reden zul je een nieuwe ruit moeten laten plaatsen.

Heb jij nog garantie?

Doorgaans zit er op dubbel glas een garantie van ongeveer 10 jaar. Echter, hebben fabrikanten ook garantievoorwaarden. Zo moet het glas op de juiste manier geplaatst zijn en moet je het glas zelf goed onderhouden. Als het dubbel glas lek is geraakt door een fout van de fabrikant voor de garantie verstreken is, dan zullen zij de kosten moeten vergoeden. Als de oorzaak een montagefout van de glaszetter is, dan draait de glaszetter voor de kosten op.

Tijd om het dubbel glas te vervangen?

Ben je tot de conclusie gekomen dat het dubbel glas inderdaad lek is en wil je het gaan vervangen? Dan is het goed om ook de overige ramen te controleren. Vaak is ook het glas in deze ramen dan al aan vervanging toe. Als je dubbel glas wilt gaan vervangen, is het aan te raden om je goed in de mogelijkheden te verdiepen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen bijvoorbeeld voor HR++ glas. Dit is het meest gebruikelijke isolatieglas op de markt.

Indien je kozijnen geschikt zijn is HR+++ glas ook nog een optie. Dit is triple glas, met een nog betere isolatiefactor dan HR++. Door voor triple glas te kiezen, kun je een hoop geld besparen. Triple glas heeft drie glasplaten en is hierdoor wel veel dikker en zwaarder. Daardoor zijn niet alle kozijnen geschikt voor triple glas.

Wat kost het vervangen van dubbel glas?

Wat het vervangen van dubbel glas kost, is afhankelijk van welk type glas je dit keer in je ramen wilt laten zetten. Bovendien zal de prijs per glaszetter verschillen. De meeste glaszetters hanteren ongeveer dezelfde materiaalkosten, maar vooral de uurtarieven kunnen enorm variëren. Om die reden raden we je aan om offertes te vergelijken door middel van ons platform. Zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Kies opnieuw voor glas dat goed isoleert

Als het dubbel glas lek is en je het wilt vervangen, dan raden we je aan om weer voor glas te kiezen dat goed isoleert. HR++ en triple glas zijn op het moment dus echt de betere keuze. Met goed isolatieglas zal je veel geld op energiekosten besparen. Bovendien kun je het energielabel van je woning mogelijk verbeteren door voor beter isolatieglas te kiezen. Op die manier zal ook de waarde van je woning toenemen als je het ooit eens verkoopt.

Ben je benieuwd naar hoe goed ieder type glas isoleert? We geven je hier graag een beter beeld van. Voor de isolatiewaarde van glas geldt: hoe lager, hoe beter. Is de isolatiewaarde lager, dan zal het glas dus beter isoleren.

Type glasIsolatiewaarde
Dubbel glas2,8 U
HR1,9 U
HR+1,6 U
HR++1,2 U
HR+++0,7 U

Zoals je ziet heeft HR++ een veel betere isolatiewaarde dan ouderwets dubbelglas. HR++ is tegenwoordig dan ook de standaard. HR+++ heeft een nog betere isolatiewaarde. Enkel glas staat niet in bovenstaande tabel vermeld, maar isoleert minimaal. Met enkel glas ontsnapt de warme lucht dus gemakkelijk uit je woning, waardoor de stookkosten veel hoger liggen.

Een offerte aanvragen voor dubbel glas?

Als dubbel glas vervangen moet worden, zijn er verschillende glaszetters waarbij je terechtkunt. Het is aan te raden om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. De prijzen die verschillende glaszetters hanteren kunnen namelijk flink van elkaar verschillen. Je kunt eenvoudig offertes van verschillende partijen met elkaar vergelijken via onze website. Geef aan hoeveel m² glas er benodigd is en wat voor type glas je wilt, en dien vervolgens de aanvraag in. Hierna krijg je offertes van verschillende partijen en kun jij dus de beste glaszetter uitkiezen.

Het duurt ongeveer twee werkdagen voordat je offertes krijgt toegestuurd, nadat je een aanvraag bij ons hebt ingediend. Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend. Dit is dan ook een uitstekende manier om een glaszetter te vinden die jouw ramen goedkoop kan vervangen.