Glas in lood

Glas in lood zie je vooral terug oude kerken en andere gebouwen die alweer een flinke tijd geleden gebouwd zijn. Het was vroeger nog niet mogelijk om grote ramen te maken zoals wij die tegenwoordig kennen. Om die reden werkte men vroeger met glas in lood. Alhoewel je glas in lood niet in iedere woning tegenkomt, wordt het nog wel geproduceerd.

Heb jij glas in lood altijd erg mooi gevonden en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Of wil je glas in lood laten isoleren? Dan lees je op deze pagina meer over glas in lood en de mogelijkheden die je hebt. Ook kun je door middel van onze website offertes voor glas in lood vergelijken. Zo weet je welke partij dit type raam het best voor je kan plaatsen.

Glas in lood is uniek en bijna niet te vergelijken met andere soorten ramen. Ook daarom is het aan te raden om je eerst goed in te lezen over dit type raam. Glas in lood is erg mooi, maar het is ook vrij duur om te zetten en heeft een relatief lage isolatiewaarde. Mocht je na het lezen van deze pagina toch voor een ander type glas willen kiezen, dan benoemen we ook nog een aantal alternatieven.

Glas in lood modern gebruik

De prijzen van glas in lood

Het produceren van een ruit van glas in lood is geen eenvoudige klus. Veel glaszetters kennen de juiste technieken hiervoor tegenwoordig niet meer. Het is dan ook relatief prijzig om een raam van glas in lood te laten produceren. Overigens zijn de kosten ook afhankelijk van het type glas en van hoe het glas in lood raam precies in elkaar moet steken.

Kosten van glas in loodGemiddeld 300 euro per m2

De exacte prijs is echter afhankelijk van welke glaszetter je inhuurt. Het is daarom aan te raden om offertes te vergelijken door middel van ons platform. Je komt zo snel in contact met iemand die een glas en lood raam voor je kan produceren en monteren. Bovendien kun je de glaszetters zo ook op basis van prijs vergelijken.

De geschiedenis van glas in lood

In de Middeleeuwen was het niet mogelijk om grote ramen van alleen glas te maken. Daarom koos men ervoor om een raam te maken door verschillende glasplaten van elkaar te scheiden met een profiel van lood. Veel kerken stammen nog uit de Middeleeuwen en hier zie je vaak goed terug wat er mogelijk is met glas in lood. Je ziet vaak ook afbeeldingen terug in de ramen van een kerk. Ook dat is mogelijk met glas in lood. De ramen in oude kerken bestaan vaak uit felgekleurde stukken glas.

Ook in de eerste helft van de 20e eeuw werd glas in lood veel gebruikt. In die tijd was de stijl echter al heel anders dan in de Middeleeuwen. De kleuren werden minder fel en er werden vaak geen afbeeldingen meer met het glas in lood gemaakt.

Glas in lood oud gebruik

De isolatiewaarde van glas in lood

Glas in lood heeft doorgaans geen goede isolatiewaarde. Toen glas in lood bedacht werd, hield men zich nog niet bezig met energielabels zoals we dat nu doen. De meeste glas in lood ramen zijn voorzien van enkel glas. Hierdoor kan er veel warmte verloren gaan uit je woning en kunnen de stookkosten hoog liggen. Nog een nadeel van glas in lood is dat er sneller lekken kunnen ontstaan doordat een raam uit zoveel verschillende delen bestaat.

Tegenwoordig wordt glas in lood echter steeds vaker inclusief een extra glasplaat ingeleverd. Hierdoor zal de isolatiewaarde van nieuw glas in lood hoger liggen. Zo kun je toch een prachtig mooi raam van glas in lood laten plaatsen, zonder dat dit ten koste gaat van het energielabel van je woning.

Glas in lood laten isoleren

Heb je al glas in lood in je woning en wil je de ramen graag laten isoleren, zonder dat de uitstraling verloren gaat? Dan is er de mogelijkheid om een glasplaat voor het raam te plaatsen = een voorzetraam. Houd er wel rekening mee dat die glasplaat de uitstraling iets kan beïnvloeden. Zo kan dit glas bijvoorbeeld voor een schittering zorgen. Mocht je dit niet mooi vinden, dan is het aan te raden om met een glaszetter te overleggen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Waarom isolatie zo belangrijk is

Het isoleren van je ramen is zeker aan te raden, ook als je voor de glas in lood look wilt gaan. Enkel glas isoleert namelijk nauwelijks. Hierdoor ontsnapt warmte gemakkelijk naar buiten. Je zal daardoor steeds aan het stoken blijven en de energiekosten kunnen hierdoor hoog oplopen. Ook is dit slechter voor het milieu. Als je de woning niet goed isoleert, kan dit je honderden euro’s per jaar kosten. Het isoleren van je ramen is dan ook altijd aan te raden. Bovendien heb je de kosten voor het isoleren er zo uit vanwege het geld dat je ermee bespaart.

Nieuw glas in lood laten plaatsen?

Laat je tegenwoordig glas in lood plaatsen, dan wordt het raam meestal van een extra glasplaat voorzien voor een betere isolatiewaarde. Je zal ongeveer € 300 per m² kwijt zijn, maar de exacte prijzen kunnen erg uiteenlopen. Vaak heb je de mogelijkheid om zelf een ontwerp aan te leveren bij de glaszetter. Dat is een groot voordeel van glas in lood, want zo kun je dus echt een uniek raam laten ontwerpen. Als je nieuw glas in lood wilt laten plaatsen, is het zeker aan te raden om offertes te vergelijken. De prijsverschillen kunnen namelijk enorm zijn. Houd er wel rekening mee dat er ook sprake kan zijn van kwaliteitsverschil.

Toch een ander type glas?

Is een raam van glas in lood achteraf gezien toch niets voor jou? Dan is het goed om te weten dat je nog veel meer verschillende mogelijkheden hebt. Zo kun je bijvoorbeeld voor dubbel glas kiezen. Tegenwoordig wordt ook dubbel glas echter al bijna niet meer gebruikt. Je hebt tegenwoordig namelijk ook:

Dit zijn glassoorten die voor een erg goede isolatie zorgen. Ook kun je glas in allerlei kleuren laten plaatsen. Het is zelfs mogelijk om voor zonwerend, gehard of gelaagd glas te kiezen. Bovendien zijn er vaak ook diverse combinaties mogelijk.

Als je meer wilt weten over andere soorten glassoorten, raden we je aan om verder te kijken op onze website. Je vindt hier namelijk nog veel meer informatie over het zetten van glas en glassoorten in het algemeen. We bieden je voor ieder type glas de mogelijkheid om offertes van glaszetters te vergelijken. Zo betaal je nooit te veel als je het glas in een raam of deur laat vervangen.

Glaszetters hanteren vaak hele andere tarieven, waardoor de totale arbeidskosten ook enorm kunnen verschillen. Het is dan ook fijn dat je verschillende glaszetters met onze website kunt vergelijken.

Offertes van glas in lood vergelijken

Wil jij graag een raam van glas in lood? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar glaszetters die dit type raam voor je kunnen plaatsen en zetten. Je kunt eenvoudig de juiste glaszetters vinden via onze website. Je kunt bij ons namelijk offertes aanvragen. Dat is gratis en vrijblijvend, dus je zal er niks op verliezen!

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Probeer de klus eerst zo goed mogelijk te beschrijven, zodat glaszetters een juiste prijsindicatie kunnen geven. Vervolgens kun je de aanvraag indienen. Het duurt hierna enkele werkdagen voordat je de offertes van verschillende glaszetters ontvangt. Heb je de offertes eenmaal binnen, dan kun je een partij kiezen op basis van de prijs.

In het geval van glas in lood raden we je echter aan om ook te kiezen op basis van kwaliteit. Omdat glas in lood vrij lastig te produceren is, kan er sprake zijn van kwaliteitsverschil. Daarom is het aan te raden om je even te verdiepen in alle glaszetters waarvan je een offerte ontvangt.