• Home
  • Rendement dubbel glas

Rendement dubbel glas

Omdat dubbel glas een isolerende werking heeft, zal je minder hard hoeven te stoken. Hierdoor zul je geld besparen op energiekosten en op de lange termijn je investering weer terug verdienen. Het is zeker fijn als je op de hoogte bent van het rendement dubbel glas, voordat je nieuw glas bestelt. Op die manier weet je hoe snel je jouw investering ongeveer hebt terugverdiend. Ben jij benieuwd naar het rendement dubbel glas? Op deze pagina lees je welk rendement je ongeveer kunt verwachten.

Het is via deze pagina ook mogelijk om offertes op te vragen voor hoog rendement dubbel glas. Zo ben je altijd zo goedkoop mogelijk uit, wat ten goede komt voor het rendement.

Hoogste rendement met triple glas

Het rendement dubbel glas berekenen?

Het is goed om te weten dat er twee vormen van rendement zijn die je voor dubbel glas kunt berekenen. Om te beginnen heb je het percentage van je investering dat je jaarlijks terugverdiend, dat noemen we het financiële rendement.

1. Het financiële rendement dubbel glas berekenen

Stel dat het je € 3000 heeft gekost om alle ramen in je woning te vervangen met dubbel glas, en je hierdoor jaarlijks € 180 aan energiekosten bespaart. Dan kunnen we het financiële rendement dubbel glas berekenen door na te gaan hoeveel procent € 180 van € 3000 is.

(180 / 3000) * 100% = 6%

In bovenstaande voorbeeld zou je dus een financieel rendement van 6% per jaar hebben. Dit zou betekenen dat je de investering binnen 17 jaar terug zal verdienen.

2. Het energierendement dubbel glas berekenen

Je kunt ook nagaan hoeveel procent op je normale energieverbruik je met dubbel glas bespaart. Ook dat noemen we rendement dubbel glas. Om dit rendement te berekenen moet je nagaan hoeveel je minder hoeft te stoken dankzij dubbel glas. Het resultaat, uitgedrukt in percentages ten opzichte van je oude gebruik, is het rendement energie.

Wanneer je het belangrijk vindt om zuinig met het milieu om te gaan, kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om dit rendement dubbel glas te berekenen. Je krijgt zo een goed beeld van hoeveel verschil dubbel glas maakt.

Het energierendement dubbel glas dat je kunt verwachten

Milieu Centraal heeft uitgezocht wat het energierendement is dat je kunt behalen met behulp van dubbel glas. Stel dat je woning momenteel enkel glas heeft en je alle ramen laat vervangen met HR++ glas. Volgens het onderzoek van Milieu Centraal zou het rendement dan 6% zijn voor de gemiddelde woning van 100 vierkante meter.

Hoeveel euro bespaar je jaarlijks?

Aan de hand van bovenstaande gegevens kunnen we zelf berekenen hoe lang het ongeveer zal duren voordat je de investering in HR++ dubbel glas hebt terugverdiend. Stel dat bovenstaande gemiddelden inderdaad voor jou op zouden gaan. Dan is het belangrijk om na te gaan hoeveel gas je huishouden momenteel verbruikt. Stel dat je momenteel 1.600 m³ aan gas verbruikt met je huishouden. Dankzij je investering in dubbel glas, zou je 6% minder kunnen verbruiken.

1.600 m³ * 6% = 96 m³

Door dit getal te vermenigvuldigen met de gaskosten per m³, krijg je wat je jaarlijks bespaart in euro’s. De gemiddelde Nederlander betaalt ongeveer € 0,79 per m³ aan gas. Wanneer je 96 m³ aan gas zou besparen, kun je met onderstaande rekensom berekenen aan hoeveel euro dit gelijk staat.

96 * € 0,79 = € 75,84

Jaarlijks zou je dus € 75,84 besparen met bovenstaande voorbeeld.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

De kosten van dubbel glas

Om het financieel rendement dubbel glas te berekenen, is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van hoeveel dubbel glas plaatsen je zal kosten. Hiervoor kun je een prijsindicatie gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om offertes aan te vragen. Via onze website is het mogelijk om offertes van verschillende glaszetters aan te vragen en te vergelijken. Hierdoor kun je de goedkoopste glaszetter vinden en zal het financieel rendement vaak dus ook het hoogste zijn.

De gemiddelde kosten voor dubbel glas vind je hieronder:

“Ouderwets” dubbel glas€ 65 per vierkante meter
HR-glas€ 70 per vierkante meter
HR+ glas€ 75 per vierkante meter
HR++ glas€ 80 per vierkante meter

HR++ is de standaard tegenwoordig en hebben we in de rekenvoorbeelden gebruikt.

Wat is hoog rendement dubbel glas?

Hoog rendement (HR) dubbel glas is, zoals de naam doet vermoeden, glas met een hoog rendement. HR-glas is de opvolger van ouderwets dubbel glas en heeft een metalen coating in de spouw die voor een betere isolatie zorgt. Tegenwoordig hebben we ook HR+ en HR++.

HR+ glas is glas waarvan de spouw naast een metalen coating ook een gas bevat dat voor een betere isolatie zorgt. HR++ heeft ook een spouw met gas erin, maar daarnaast een verbeterde coating.

Tegenwoordig behoort ook HR+++, ook wel triple glas genoemd, tot de mogelijkheden. Dit glas heeft drie glasplaten, in plaats van twee. Daardoor heeft dit type glas ook twee spouwen die bijdragen aan een verbeterde isolatie. Overigens kan triple glas niet in iedere woning eenvoudig geplaatst worden. Het glas is namelijk te dik en te zwaar voor de kozijnen van de meeste oudere woningen.

Hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger het rendement

Hoeveel energie en kosten je bespaart, is afhankelijk van hoe goed het glas isoleert. De isolatiewaarde van glas, wordt uitgedrukt in de U-waarde.

Let op: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Als je glas wilt plaatsen, dan is het dus aan te raden om voor glas met een zo laag mogelijke U-waarde te kiezen. Op die manier zal het glas het hoogste rendement hebben.

In de tabel hieronder vind je de U-waarde van verschillende soorten glas:

Soort glasIsolatiewaarde in U
Dubbel glas2,8 U
HR-glas1,9 U
HR+ glas1,6 U
HR++ glas1,2 U
HR+++ glas0,7 U
  1. HR++ glas heeft dus een veel betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas.
  2. Dubbel glas heeft weer een hogere isolatiewaarde dan enkel glas.
  3. HR+++ glas heeft de hoogste isolatiewaarde en met dit glas zul je dus de meeste kosten aan energie besparen.

Mogelijk kom je in aanmerking voor een subsidie

Wanneer je dubbel glas laat plaatsen, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie dubbel glas. Daardoor zal het financiële rendement hoger liggen. Wanneer je nog een andere energiebesparende maatregel neemt, naast HR++ glas, kun je namelijk een ISDE-subsidie aanvragen. Het subsidiebedrag voor dubbel glas bedraagt maximaal € 1575. Je kunt zo dus een groot deel op de kosten besparen! Overigens moet je wel voor minimaal 10 m² glas laten plaatsen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. De maximale subsidie voor triple glas is overigens nog een stuk hoger.

Alles weten over de subsidie voor dubbel glas? Hier hebben we op onze website een hele pagina aan toegewijd. Op die pagina lees je alles over de bedragen en de vereisten van deze subsidie. Zo kun je beter nagaan of je recht hebt op deze subsidie en welk bedrag aan subsidie je eventueel kunt krijgen.

Offertes vergelijken voor hoog rendement dubbel glas

Ben jij benieuwd wat het je zal kosten om hoog rendement dubbel glas te laten plaatsen? Dan is het aan te raden om offertes te vergelijken met behulp van ons platform. Je kunt een aanvraag bij ons indienen om offertes te ontvangen van verschillende glaszetters. Binnen enkele dagen na je aanvraag heb je al offertes om met elkaar te vergelijken. Het aanvragen van offertes is gratis, vrijblijvend en betrouwbaar. Zo gaan we bijvoorbeeld zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken we deze alleen om offertes aan te vragen.

Kies je ervoor om offertes aan te vragen via ons platform? Probeer de klus dan zo goed mogelijk te beschrijven. Op die manier hebben de glaszetters een goed beeld van wat de klus precies inhoudt en kunnen zij een betrouwbare offerte opstellen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat de prijs op de offerte ook klopt. In principe is de prijs op de offerte altijd inclusief btw.