• Home
  • Glasverzekering

Glasverzekering

Heb je schade aan je ruit? Dan is het aan te raden om na te gaan of dit onder je glasverzekering valt. Glasschade valt doorgaans onder de opstalverzekering. Of glasschade onder de verzekering valt, is ook afhankelijk van hoe de glasschade ontstaan is. Op deze pagina lees je alles over de glasverzekering. Zo weet je altijd of je de schade vergoed krijgt van je verzekeraar. Ook vertellen we je wat je het best kunt doen als je glasschade hebt.

In deze gevallen heb je doorgaans een glasverzekering

Heb jij een opstalverzekering afgesloten en ben je benieuwd of je verzekerd bent tegen glasschade? Dan hebben we goed nieuws! De kans dat de schade is verzekerd, is ontzettend groot. Zo heb je onder andere de glasverzekering voor als je slachtoffer wordt van vandalisme. Gooit iemand een steen bij jou door de ruit, dan ben je dus verzekerd. Ook als er per ongeluk een bal door de ruit van je woning geschoten wordt, ben je hiervoor verzekerd.

Voor dubbel glas dat lek is, heb je vaak ook een glasverzekering, mits het glas niet ouder is dan 10 jaar. Als de fabrikant nog garantie geeft, dan dien je uiteraard gebruik te maken van de garantieregeling.

In bepaalde situaties heb je geen glasverzekering

Je hebt meestal geen glasverzekering als je woning een lange tijd onbewoond is geweest en het glas breekt. Ook als het glas verplaatst of aangepast wordt, dan zal de verzekeraar eventuele schade niet vergoeden. Het is dus belangrijk dat je glas altijd laat plaatsen door een ervaren glaszetter. Zo loop je bijvoorbeeld geen risico dat de glasplaat stuk valt en dat je zelf opdraait voor de schade. Kleine putjes of krassen worden overigens meestal niet vergoed door de glasverzekering.

Glasverzekering die een kapotte ruit vergoed

Niet bij iedere opstalverzekering ben je overigens verzekerd tegen glasschade. Het is daarom belangrijk om eerst even te controleren of jouw verzekeraar de schade daadwerkelijk zal vergoeden.

Eigen risico betalen bij je glasverzekering?

Is je ruit stuk gegaan en wordt de schade vergoed door je verzekeraar? Dan betaal je over het algemeen geen eigen risico bij de meeste verzekeraars. Echter, zijn er ook een aantal verzekeraars waarbij dit wél het geval is. Bij merendeel van deze verzekeraars betaal je dan weer geen eigen risico als je nieuw glas laat zetten door een partij die een contract heeft met de verzekeraar.

Geen opstalverzekering?

Als je geen opstalverzekering hebt, betekent dit over het algemeen dat je zelf opdraait voor de schade aan je ramen. Het is echter wel mogelijk om een losse glasverzekering af te sluiten. Op die manier ben je voortaan alsnog tegen glasschade verzekerd. Dit kan je veel geld schelen als je ruit ooit nog eens stuk gaat.

Op het moment dat je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE), is het mogelijk om de glasschade te verhalen op hen verzekering.

Wat kost het om schade aan je ruit te herstellen?

Als je raam barst, zal het glaswerk helemaal vervangen moeten worden. Als je geen glasverzekering hebt, kunnen de kosten dus hoog oplopen. Meestal betaal je meer dan € 100 per vierkante meter glas. De totale schade is echter ook afhankelijk van welk type glas je had. Hoeveel het kost om glas te laten zetten, is bovendien ook afhankelijk van welke glaszetter je benadert. De prijzen verschillen enorm van elkaar. Als je geen glasverzekering hebt, kun je dus het best offertes van glaszetters met elkaar vergelijken.

Welk type glas laten plaatsen?

Als je raam stuk gaat en je hebt geld ontvangen van de glasverzekering, dan zul je moeten bepalen welk glas je laat zetten. Bij een oudere woning is de kans groot dat je nog geen HR-glas of beter in je woning hebt zitten. Het kan dan een goed idee zijn om gelijk al het glas in je woning te laten vervangen met isolatieglas.

Met isolatieglas bespaar je jaarlijks namelijk veel stookkosten. Omdat het glas beter isoleert, zal warmte namelijk minder snel ontsnappen.

Hieronder zullen we de verschillende soorten isolatieglas voor je beschrijven. Zo weet je welk type glas je het best kunt laten plaatsen als je geld hebt ontvangen van je glasverzekering. Het is goed om te weten dat een lagere isolatiewaarde beter is. Een lage isolatiewaarde betekent in het geval van glas dat het glas beter isoleert. Enkel glas heeft wel een isolatiewaarde, maar isoleert zo goed als niet. Hierdoor blijf je vaak aan het stoken als je enkel glas hebt.

HR-glas

HR-glas heeft een isolatiewaarde tussen 1,7 en 2,0. Dit glas heeft al een betere isolatiewaarde dan ouderwets dubbel glas. HR-glas is een type dubbel glas waarbij een metaalcoating aan de binnenkant is toegepast om de isolatiewaarde te verbeteren. HR-glas wordt eigenlijk niet meer nieuw geplaatst, maar bij het vervangen van beschadigd glas nog wel.

HR+ glas

Bij HR+ glas ligt de isolatiewaarde tussen de 1,2 en 1,6. Bij dit type glas is er eveneens een metaalcoating aan de binnenzijde geplaatst, maar ook bevat HR+ een gas tussen de glasplaten. Hierdoor is de isolatie nog beter dan met HR-glas.

Overigens wordt ook dit type glas alleen nog toegepast als er bestaand glas vervangen moet worden. Als je geld van de glasverzekering hebt gekregen en voorheen dit type glas had, kun je dus opnieuw voor HR+ glas kiezen.

HR++ glas

HR++ glas is op dit moment het meest gebruikelijke type isolatieglas. Dit glas heeft een isolatiewaarde van 1,2 of lager. HR++ isoleert dus ontzettend goed. HR++ glas heeft een betere coating, waardoor dit glas een uitstekende isolatiewaarde heeft.

HR+++ glas

HR+++ glas is geen dubbel glas, in tegenstelling tot de glassoorten hierboven. HR+++ glas heeft drie glasplaten. De ruimtes tussen de glasplaten bevatten edelgas. Bovendien is ook dit type glas voorzien van een verbeterde coating. Omdat triple glas vrij dik en zwaar is, kunnen de meeste ouderwetse kozijnen dit type glas niet aan. Daarom is dit meestal geen optie als je geld hebt gekregen van de glasverzekering. Bovendien is HR+++ glas erg duur, dus je zal in dit geval zeker weten geld bij moeten leggen. Dit geld verdien je wel weer terug doordat je geld bespaart op stookkosten.

Een glasverzekering afsluiten is zeker aan te raden

Heb je momenteel nog geen glasverzekering, dan is het aan te raden om een opstalverzekering te nemen. De opstalverzekering gaat eigenlijk over de woning en alles dat aan je woning vastzit. De opstalverzekering is dan ook anders dan de inboedelverzekering. De inboedelverzekering gaat namelijk over alles wat los in je woning zit.

Doorgaans valt de glasverzekering onder de opstalverzekering. Echter, is dat niet altijd het geval. Soms zul je de glasverzekering dus los af moeten sluiten.

Als je een glasverzekering hebt, dan wordt schade aan je ramen voortaan in de meeste gevallen vergoed. Dat is wel zo prettig, want een nieuw raam kan veel geld kosten. Hoeveel het raam je precies zal kosten, is afhankelijk van de glaszetter en het type glas. Indien de schade niet vergoed is door de verzekeraar is het aan te raden om de prijzen van verschillende partijen goed met elkaar te vergelijken.

Een goedkope glaszetter vinden?

Draai je zelf op voor de schade, omdat je op dit moment geen glasverzekering hebt? Dat is vervelend, maar je kunt de kosten wel beperken. Dat doe je door de verschillende glaszetters goed met elkaar te vergelijken. Verschillende glaszetters zullen namelijk ook verschillende prijzen hanteren. Door voor een goedkope glaszetter te kiezen, kun je dus een leuk bedrag besparen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Glaszetters vergelijken doe je eenvoudig via onze website. Wij bieden je de mogelijkheid om offertes aan te vragen bij verschillende partijen, met slechts één aanvraag. Dien dus een aanvraag in om offertes van verschillende glaszetters te ontvangen. Beschrijf de klus zo goed mogelijk in je aanvraag. Vervolgens is het een kwestie van enkele dagen afwachten tot je offertes ontvangen hebt. Daarna kun je de offertes met elkaar vergelijken.

Het aanvragen van offertes via onze website is zeer eenvoudig en bovendien gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast als je offertes via onze website aanvraagt.