• Home
 • Veiligheidsglas

Veiligheidsglas aanschaffen en laten plaatsen

Voor veel toepassingen is het kiezen van veiligheidsglas een must. De naam geeft de reden al aan, het breken van een ruit is door gebruik of op een bepaalde plek extra gevaarlijk. Daarom is er glas nodig die zowel tegen een stootje kan en bij ruitschade zo min mogelijk verwondingen kan veroorzaken.

Prijs van veiligheidsglas

Één prijs op tafel leggen voor de term veiligheidsglas is niet mogelijk. Er zijn namelijk diverse soorten glas die onder veiligheidsglas vallen, hier gaan we later dieper op in. Om toch een beeld te geven van de kosten, zullen we de meest gekozen type veiligheidsglas uitwerken in onderstaande tabel.

Type glasPrijs per m2, exclusief plaatsenPrijs per m2, inclusief plaatsen
Gelaagd glasVanaf €40,- per m2€80,- à €90,-
Gehard glasVanaf €45,- per m2€85- à €95,-
Draadglasvanaf €35,- per m2€70,- à €80,-
Brandwerend glasVanaf €250,- per m2Vanaf €300,-

Zoals uit de tabel blijkt, lopen de prijzen van veiligheidsglas flink uiteen. Hier moet echt wel opgemerkt worden dat niet ieder soort veiligheidsglas past bij jouw situatie.

Het is daarom belangrijk om vooraf goed te informeren naar de verschillende soorten. Het zijn vrij dure glassoorten maar vaak worden ze geplaatst in essentiële situaties, denk bijvoorbeeld aan een douchewand of balkonhekwerk. Plaatsen waar geen risico genomen kan worden.

Diverse soorten veiligheidsglas

Om precies te weten welk glas geschikt is om te gebruiken, gaan we de toepassingen zoveel mogelijk omschrijven. De soorten glas welke ook wel veiligheidsglas genoemd worden, zijn:

 • gehard glas
 • gelaagd glas
 • bewapend glas
 • draadglas

letselschade

doorvalveilig

inbraakwerende

brandwerende functie

Kenmerken van veiligheidsglas

Het onderscheidende aan veiligheidsglas is het productieproces om dit soort glas te maken. Met als resultaat van dit proces dat de ruit veel sterker is dan andere soorten glas. De versterking wordt aangebracht door middel van een folie bij gelaagd glas en door het glas op spanning te brengen bij gehard glas.

Wat zijn de voor- en nadelen

Voordelen veiligheidsglas

 • Het glas is moeilijker te breken.
 • Ook bij brand kan dit een vertragende werking hebben.
 • Op verschillende plaatsen toe te passen waar doorvallen voorkomen dient te worden.
 • Bij breuk van het glas zijn er geen scherpe delen waardoor de kans op verwondingen afneemt.

Nadelen veiligheidsglas

 • De kosten van het glas lopen flink op
 • Het is minder makkelijk op maat te maken nadien.

Wat is de dikte van het glas?

De dikte van het glas kan variëren en is bij gelaagd glas te herkennen aan een code. Een enkelvoudige glasplaat is vaak drie of vier mm. Daarnaast kan gelaagd glas ook uit meerdere lagen folie bestaan, waarbij een laag folie een dikte van 0,38 mm vertegenwoordigd.

Een code 33.1 betekent tweemaal een glasplaat van 3mm en één laag folie. Totaal heeft dit een dikte van 6,38mm. Waarbij 44.2 zou betekenen dat de twee glasplaten 4mm dik zijn en twee lagen folie bevat. In dit geval heeft het gelaagde glas een totale dikte van 8,76mm

Bij gehard glas is de dikte minder van belang. Dit begint bij 4mm maar kan ook een dikte bereiken van 12mm. Het productieproces is belangrijker om de sterkte van het glas te bepalen.

Veiligheidsglas herkennen

Het herkennen van gelaagd glas is lastig, zeker op het moment dat het in een kozijn zit. Echter de folielaag is wel te zien, de twee glasbladen zijn namelijk tegen elkaar aan geperst met daartussen één of meerdere lagen folie.

Zoals eerder is aangegeven wordt gehard glas geproduceerd door er spanning op te zetten. Aan het glas zelf is dus niks te herkennen dat het gaat om gehard glas. Enkel een keurmerk of stempel kan het gehad glas verklappen.. Zo een hardingsvignet (CE markering) is vaak in een hoek terug te vinden.

Toepassingen van veiligheidsglas

In bepaalde situaties is het kiezen voor veiligheidsglas een vereisten. Denk in de openbare ruimte aan busjeshokjes en diverse toegangsdeuren. Maar ook een autoruit is gemaakt van gelaagd glas, zodat deze breekt het glas wel bij elkaar blijft. Daarnaast zijn er een aantal toepassingen binnenshuis die voorzien zijn van veiligheids glas:

 • Balkon
 • Binnendeur
 • Beloopbaar glas
 • Salontafel

Veiligheids glas op maat laten maken

Vooraf de juiste afmetingen doorgeven is bij veiligheidsglas cruciaal. Het is dan ook slim om het inmeten door een glaszetter te laten uitvoeren.

Zowel gelaagd als gehard glas zal dan in de fabriek op maat worden gemaakt. Binnen enkele stappen kan er veiligheidsglas besteld worden. Ook is het mogelijk om een glaszetter langs te laten komen die alles in meet en het vervolgens gaat produceren en leveren. Zo een alles-in-1 service is aan te raden om verzekerd te zijn van het juiste glas.

Het op maat snijden

Wanneer het glas eenmaal is geleverd, maar deze afmetingen lijken niet te kloppen. Dan kan de enige optie zijn om deze op maat te snijden. Bij gelaagd glas is het een optie om de vorm of formaat te wijzigen. Hiervoor zal het glas van beide zijde moeten worden gesneden, aangezien de folie laag in het midden zit. Zelf het glas op maat snijden is mogelijk, maar brengt veel risico met zich mee. Het is verstandig om dit uit te besteden bij een glashandel.

het op maat snijden van gehard glas is niet mogelijk. De eerste stap bij de productie van gehard glas is de glasplaat op maat maken. Wanneer deze eenmaal getemperd is, kan dit formaat niet meer aangepast worden. Bij het snijden in gehard glas zal deze direct kapot springen.

Plaatsen door een glaszetter

Het laten maken van een specifiek type glas, zoals gehard of gelaagd glas, is relatief prijzig. Hierdoor is het verstandig om dit ook door een professional te laten plaatsen. Een glaszetter heeft de benodigde ervaringen om het glas snel en vakkundig op zijn plaats te zetten.

Bijkomend voordeel is dat het glas hierdoor verzekerd is. Mocht het breken tijdens de plaatsing, zal hiervoor een vervangende ruit worden besteld.

Men kan een goed beeld van de totale kosten te krijgen, inclusief het plaatsen van het glas. Door eenvoudig een offerte aan te vragen kan er snel een indicatie worden verstuurd. Onze glashandel kan dan ook een mooie prijs aanbieden voor het plaatsen van veiligheidsglas. Vraag direct vrijblijvend een offerte aan.