• Home
  • Brandwerend glas

Brandwerend glas

Een brand in huis is iets waar je liever niet te lang over nadenkt. Toch is het bij sommige aankopen wel van belang om even over die mogelijkheid na te denken. Laat je bijvoorbeeld de ramen in je woning vervangen, dan is het goed om te weten dat je ook voor brandwerend glas kunt kiezen. Brandwerend is eigenlijk niet de juiste benaming, want brandwerend glas werkt brandvertragend. Desondanks kan brandwerend glas een zeer goede investering zijn als je de brandveiligheid van je woning wilt verbeteren.

Wil je graag brandwerend glas om de brandveiligheid in je woning te vergroten? Dan kun je via ons platform offertes voor brandwerend glas aanvragen en vergelijken. Daarnaast vind je op deze pagina ook alle benodigde informatie over brandwerend glas, waaronder informatie over de prijzen. Zo kun je straks een weloverwogen beslissing maken.

Wat is brandwerend glas precies?

Er zijn verschillende soorten brandwerend glas. Wat al deze glassoorten gemeen hebben, is dat ze een pand beter moeten beschermen tegen brand. Dat doet het glas op verschillende manieren. Om te beginnen valt brandwerend glas niet uiteen wanneer het barst. Hierdoor zal de brand zich al minder snel verspreiden. Daarnaast laten ook de naden van een ruit van brandwerend glas geen rook of vlammen door.

Plaatsen van brandwerend glas

Brandwerend glas zorgt er bovendien ook voor dat de temperatuur aan de zijde van het glas die niet brandt, minder snel toeneemt. Hierdoor zal de brand zich dus ook minder snel verspreiden binnen een gebouw.

Er zijn dus verschillende soorten brandwerend glas. Zo heb je bijvoorbeeld gelaagd brandwerend glas dat een speciale tussenlaag bevat. Wanneer de glasplaat breekt en de tussenlaag in contact komt met zuurstof, ontstaat er een schuimlaag. Hierdoor wordt het lastiger voor de vlammen om zich te verspreiden. Zo zijn er verschillende glassoorten met allemaal hetzelfde doel: je woning tegen brand beschermen.

De EW-waarde van brandwerend glas

Brandwerend glas voorkomt dus dat het in de ruimte naast de brand ook gelijk ontzettend heet wordt. De tijd dat de warmtestraling onder een bepaald niveau blijft (15 kW/m²), kun je aflezen aan de EW-waarde van het glas. Is de EW-waarde bijvoorbeeld 60 minuten, dan zal het glas minstens 60 minuten minder warmte uitstralen dan 15 kW/m². Kijk dus naar de EW-waarde als je benieuwd bent naar met hoeveel tijd het glas een brand kan vertragen. Brandwerend glas met een EW-waarde van 60 zal beter helpen om de verspreiding van brand te voorkomen dan glas met een EW-waarde van 30.

Houd er wel rekening mee dat alleen glas met een hoge EW-waarde vaak niet voldoende is. Werken de kozijnen bijvoorbeeld niet brandvertragend, dan zal het vuur zich alsnog via de kozijnen verspreiden. Daarom zullen er bij het plaatsen van brandwerend glas doorgaans ook nieuwe kozijnen worden geplaatst, die eveneens een brandvertragende werking hebben.

Wat kost brandwerend glas?

Het is moeilijk om een prijsindicatie voor brandwerend glas te geven. Er zijn namelijk veel soorten brandwerend glas. Bovendien is de prijs ook sterf afhankelijk van andere factoren, zoals het oppervlak en welke glaszetter je kiest. De prijs kan dus ook sterk afwijken omdat je een prijziger type glas hebt dan het gemiddelde brandwerend glas. We kunnen je wel een gemiddelde geven. Belangrijk is dat je op de offerte van de glaszetter nagaat welk type glas je krijgt. Zo kun je ook nagaan welke kwaliteit glas de verschillende glaszetters te bieden hebben.

  • Gemiddeld betaal je voor brandwerend glas zo’n € 300 aan materiaalkosten.
  • De arbeidskosten zijn gemiddeld ongeveer € 55 per uur.

Alhoewel de gemiddelde prijs van brandwerend glas € 300 is, varieert de prijs van € 180 tot € 360. De exacte prijs is dus sterk afhankelijk van het type glas.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Zelf het brandwerend glas plaatsen?

Steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is het niet gek dat je overweegt om brandwerend glas zelf te plaatsen. Echter, kunnen we dit sterk afraden. Alhoewel het in theorie vrij veel geld zou kunnen besparen, zitten er te veel nadelen aan. Om te beginnen is glas zetten een klus die erg lastig is om zelf uit te voeren. Hier moet je ervaring mee hebben. Bovendien moet voor brandwerend glas bijvoorbeeld ook speciale lijm gebruikt worden. Anders zal het glas niet optimaal werken.

Als je zelf brandwerend glas laat plaatsen, heb je ook geen garantie op het werk. Breek je als particulier bijvoorbeeld zelf een glasplaat tijdens het zetten, dan is de kans groot dat je zelf voor de schade opdraait. Nog belangrijker is dat het verzekeringstechnisch ook niet de slimste zet is om het glas zelf te plaatsen.

Zelf brandwerend glas plaatsen is dus sterk af te raden. Het is verstandiger om dit werk aan een ervaren glaszetter over te laten. Ben je vrij handig, dan kun je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om het oude glas te verwijderen. Zo scheelt dit je toch weer een aantal uurtjes op de factuur van de glaszetter.

Manieren om kosten te besparen op brandwerend glas

Wil je brandwerend glas laten zetten door een expert, maar niet te veel betalen? Dan zijn er verschillende manieren om geld te besparen op brandwerend glas. Hieronder zullen we de belangrijkste manieren voor je opsommen. Zo kun je een relatief groot percentage op de totale kosten besparen.

1. Het vergelijken van verschillende glaszetters

Wil je veel geld besparen op het plaatsen van brandwerend glas? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van ons platform. Je kunt via onze website eenvoudig, gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende glaszetters. Je hoeft slechts één aanvraag in te dienen, die vervolgens bij verschillende glaszetters belandt.  Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om een goedkope glaszetter te vinden.

2. Zelf het oude glas verwijderen (mits je handig bent)

Als je een beetje handig bent, kun je ervoor kiezen om het oude glas zelf te verwijderen. Wanneer je twee linkerhanden hebt, kun je echter ook hier beter niet aan beginnen. Door het werk van de glaszetter op deze manier te vereenvoudigen, kun je vrij veel geld besparen.

3. Minder aan voorrijkosten betalen

Nog een manier om geld te besparen op het plaatsen van glas, is door minder aan voorrijkosten te betalen. Kies bijvoorbeeld een glaszetter die dichter bij jouw woning in de buurt zit. Overigens stellen de voorrijkosten vaak niet veel voor ten opzichte van de totaalprijs, maar het is wel iets waar je op kunt besparen. Door offertes te vergelijken krijg je ook een goed beeld van de voorrijkosten die verschillende partijen rekenen.

Offertes voor brandwerend glas vergelijken

Ben jij benieuwd naar wat brandwerend glas je zal kosten? Dan is het aan te raden om offertes te vergelijken met behulp van onze website. Het indienen van een offerteaanvraag doe je met het grootste gemak. Binnen enkele minuten kan je aanvraag al ingediend zijn. Het aanvragen van vrijblijvende offertes via ons platform is gratis. De gegevens die we nodig hebben voor de aanvraag, gebruiken we alleen voor de offertes.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Enkele dagen nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je de offertes. We raden je aan om de offertes goed door te nemen, zodat je bijvoorbeeld de soorten glas die de glaszetters gebruiken kunt vergelijken. De offertes maken het veel eenvoudiger om een goede keuze te maken. Eén aanvraag indienen via onze website is bovendien veel eenvoudiger dan wanneer je zelf alle offertes zou moeten aanvragen.

Overige specifieke glassoorten

Het analyseren van de offertes

Bij brandwerend glas is het dus van belang dat je ook goed nagaat welke glassoorten de verschillende glaszetters gebruiken. Daarnaast kun je op de offertes ook zien welke kosten er verder allemaal nog gerekend worden. Een offerte hoort inclusief btw te zijn. Bovendien is een offerte vrijblijvend tot je besluit om ermee akkoord te gaan.

Door de offertes goed met elkaar te vergelijken, wordt het makkelijk om een goedkope glaszetter te vinden. Door gebruik te maken van ons platform wordt het dus mogelijk om veel geld te besparen.