Dubbel glas

Dubbel glas wordt ook wel thermopane glas of HR++ glas genoemd. Ben je benieuwd naar wat dit nu precies voor glas is, en wat het kost om dubbel glas te laten zetten? Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over dubbel glas. Zo weet je wat je ongeveer kwijt zal zijn en wat de belangrijkste voordelen van thermopane glas zijn. Na het lezen van deze pagina weet je dus of dubbel glas in je woning de moeite waard is in jouw geval!

Wat is dubbel glas precies?

Dubbel glas is in 1948 voor het eerst op de markt gebracht door het bedrijf Thermopane. Tegenwoordig wordt dubbel glas in het algemeen in de volksmond ook wel thermopane genoemd. Eigenlijk is dit dus een merknaam, net als dat Luxaflex dit van oorsprong ook is.

Dubbel glas was toen het voor het eerst op de markt gebracht werd niet meer dan twee glazen platen met een kleine laag lucht ertussen voor de isolatie. Tegenwoordig wordt vooral HR++ glas vaak gebruikt. Dat is glas dat voor extra isolatie zorgt. Tussen de glasplaten zit in het geval van dit glas namelijk een edelgas. Bovendien is HR++ glas van een speciale coating voorzien.

De benaming thermopane wordt vandaag de dag vooral nog gebruikt om ouderwets dubbel glas mee aan te duiden. Echter, is HR++ glas tegenwoordig de standaard wat dubbel glas betreft, en wordt het oude ‘thermopane glas’ niet veel meer verkocht. Door de lage extra kosten die wel veel meer isolatie met zich mee brengen, hier later meer over!

Besparen met dubbel glas

Door voor dubbel glas te kiezen, kun je een hoop geld besparen. HR++ glas zal de isolatie van je woning namelijk verbeteren, waardoor er minder warmte verloren gaat. Hierdoor hoef je dus veel minder te stoken om hetzelfde resultaat te bereiken als wanneer je geen dubbel glas zou hebben. Overigens kan dubbel glas er ook aan bijdragen dat je woning een beter energielabel krijgt. Hierdoor is je woning ook nog eens meer waard. Ben jij benieuwd naar hoeveel geld je kunt besparen met HR glas? Later op deze pagina vind je een indicatie van hoeveel je gemiddeld zal besparen met dubbel glas.

Wat kost dubbel glas?

Ben je van plan om dubbel glas in je woning te plaatsen? Dan is het fijn om een goed beeld van de kosten te hebben. Zo weet je of jij op het moment voldoende budget hebt om het glas in je woning te laten vervangen met HR++ glas. Zelf glas zetten is overigens ook een optie als je erg handig bent, maar dit raden we af.

Om te beginnen is het plaatsen van glas namelijk niet zo eenvoudig. Bovendien is glas natuurlijk kwetsbaar materiaal en zou het zonde zijn als je het glas per ongeluk breekt. Dan ben je alsnog duurder uit dan bij de glaszetter.

Voor het plaatsen van dubbel glas, betaal je € 65 tot € 200 per vierkante meter. Dit is vooral afhankelijk van welk type glas je kiest, maar ook van de glaszetter die je inhuurt. Verschillende vakmannen zullen immers verschillende prijzen hanteren.

Plaatsen van dubbel glas

Heeft uw woning een raamoppervlakte van 20 m², dan betaal je dus een bedrag van € 1300 tot € 4000. Echter, zal je ook geld besparen doordat je minder aan stookkosten betaalt. Op de lange termijn zal je deze investering dus ook terugverdienen. Lees daarom meer over het rendement van dubbel glas en de bijbehorende terugverdientijd.

Offertes vergelijken

Wil je niet te veel betalen voor dubbel glas? Dan bieden wij je de mogelijkheid om offertes van verschillende glaszetters eenvoudig te vergelijken. Je kunt de offertes opvragen via onze website. Binnen slechts enkele minuten kun je jouw aanvraag indienen. Hierna is het slechts een kwestie van afwachten voordat je de eerste offertes ontvangt. Zo krijg je exact te zien welke prijzen verschillende glaszetters hanteren, en wordt het dus eenvoudig om geld te besparen op dubbel glas. De tarieven van glaszetters kunnen enorm verschillen, dus het is zeker de moeite waard om offertes te vergelijken via ons platform.

Hoeveel bespaar je met dubbel glas?

Hoeveel je met dubbel glas zal besparen is van diverse factoren afhankelijk. Zo is dit onder andere afhankelijk van hoe groot je woning is hoeveel ramen je hebt. Je kunt ervan uitgaan dat je met dubbel glas in een gemiddeld rijtjeshuis ongeveer € 140 tot € 260 per jaar zal besparen in vergelijking met enkelglas.  Hieronder zullen we de isolatiewaardes van verschillende soorten dubbel glas benoemen. Hoe kleiner de isolatiewaarde, hoe beter het glas zal isoleren.

Type dubbelglasIsolatiewaarde
Thermopane2,7
HR glas1,7 tot 2
HR+ glas1,3 tot 1,6
HR++ glas1,2

Als je dubbel glas met de hoogste isolatiewaarde wilt, dan is HR++ glas dus de beste keuze. Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe meer je in eerste instantie zal betalen. Echter, zal het bedrag dat je bespaart met glas met een lagere isolatiewaarde ook weer hoger liggen.

De kosten verdienen zich dus vanzelf terug, maar het comfort van een goed geïsoleerde woning blijft.

Overweeg ook triple glas

Het is ook mogelijk om triple glas (HR+++ in je woning te laten zetten. Op die manier zal je nog meer besparen dan met dubbelglas. Voor dit type glas betaal je uiteraard ook meer. HR+++ glas bestaat uit drie gasplaten en een laag lucht of edelgas. Voor HR+++ glas betaal je gemiddeld € 170 per vierkante meter. Het duurt gemiddeld zo’n 10 jaar voordat je dit bedrag hebt terugverdiend.

Overigens is dit glas ook nog eens inbraakwerend. Triple glas heeft een isolatiefactor van 0,5 tot 0,9. Als je echt aanzienlijk meer wilt besparen, dan is triple glas een erg goede keuze.

Dubbel glas is een goede investering

Investeren in je woning om energie te besparen is eigenlijk altijd een goed idee. Doordat je stookkosten bespaart, zul je deze investeringen namelijk terugverdienen. Hierna zal een investering als dubbel glas je alleen nog maar geld opleveren. Dubbel glas is vaak binnen 10 jaar terugverdiend als je hiervoor gebruik maakte van enkel glas. Een woning met dubbel glas is bovendien aantrekkelijker wanneer je deze ooit wilt verkopen en ook meer waard als je dankzij je investering een beter energielabel krijgt. Doordat je minder stroom hoeft te gebruiken om je woning te verwarmen, is dit bovendien ook beter voor het milieu.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een glaszetter

Als je momenteel enkel glas hebt en dit laat vervangen met dubbel glas, kun je dit dus het best als investering zien en niet alleen als kostenplaatje. Nadat je de investering hebt terugverdiend kun je jaarlijks tot honderden euro’s besparen op energiekosten.

HR glas voor energielabel C of beter

Heb je al een spouwmuurinstallatie en zijn ook je dak en vloer goed geïsoleerd? Dan kun je er met HR glas voor zorgen dat je woning energielabel C krijgt. Is je woning daarnaast ook nog eens voorzien van een hybride warmtepomp? Dan kan de woning zelfs energielabel B krijgen. Laat je de woning daarbovenop ook nog eens voorzien van voldoende zonnepanelen, dan krijgt de woning energielabel A. Je kunt je vast voorstellen dat een woning met energielabel A vele malen aantrekkelijker is dan een woning met bijvoorbeeld energielabel D. Potentiële kopers zien dan namelijk dat zij in de toekomst minder aan energiekosten zullen betalen.

Maar belangrijk om de eerste stap te zetten met dubbel glas. Dit is naar ons inzien ook de meest gemakkelijke stap die het direct het grootste resultaat boekt.

De prijzen van dubbel glas lopen sterk uiteen

Eerder gaven we al aan dat dubbel glas € 60 tot € 200 per vierkante meter kan kosten, maar waarom loopt deze prijs zo sterk uiteen? Om te beginnen komt dit doordat er verschillende soorten dubbel glas zijn, zoals we hierboven hebben aangegeven.

Over het algemeen heeft duurder glas ook een betere isolatiewaarde, waardoor je meer zal besparen. Uiteraard hanteren verschillende glaszetters ook hen eigen tarieven. Om die reden is het zo belangrijk om offertes van meerdere glaszetters te vergelijken. Zo heb je gelijk een inzicht van wat dubbel glas je zal kosten en door welke partij je dit glas het best kunt laten plaatsen.

Een ander soort glas laten zetten?

Weet jij nog niet zo goed wat voor soort glas je het best in je woning kunt laten plaatsen? Dan is het aan te raden om ook eens de andere pagina’s op deze website te bekijken. Zo lees je op onze website ook meer over onder andere:

Door een glaszetter in te huren kun je dus geld besparen op energie kosten, maar je woning ook beter beveiligen tegen inbraak, of de hoeveelheid UV-straling in je woning verminderen. Ook voor andere soorten glas geldt dat je de mogelijkheid hebt om offertes te vergelijken via onze website. Mocht een van deze soorten glas je een beter idee lijken, raden we je dus aan om ook deze pagina’s nog even raad te plegen.