• Home
  • Geluidswerend glas

Geluidswerend glas advies en ervaringen

Woont u in een drukke binnenstad of helaas net naast een druk station? Het geluid wat de woning in komt kan hinderlijk zijn en hierdoor een groot deel van het wooncomfort verdwijnen. Er is gelukkig wel een oplossing voor dergelijke problemen. Geluidswerend glas kan de uitkomst bieden en de stilte in de woning terug doen keren.

Om gelijk te beginnen met een paar goede tips, geluid komt namelijk door de kleinste kiertjes. Het is dus van belang om goed te controleren via waar geluid eventueel binnen kan komen. Controleer:

  • Kiertjes bij alle ramen
  • Hoeveel geluid laten de ventilatieroosters door
  • Indien mogelijk kan er een tuinscherm geplaatst worden. Zie dit als een geluidsscherm die ook langs snelwegen staan. Dit is natuurlijk niet in iedere situatie mogelijk en/of wenselijk.

Mocht het geluid nog niet voldoende gedempt zijn, overweeg dan het plaatsen van geluidswerend glas!

De werking van geluidswerend glas

Er zijn een aantal vragen die wij regelmatig krijgen over geluidswerend glas. Wat is het precies en hoe komt het dat het geluid kan tegenhouden?

Bij HR glas zit er een edelgas tussen de twee glasplaten, dit zorgt al voor een vermindering van geluid tegenover enkelvoudige ramen. Maar er zijn wel een tweetal verschillen tussen HR-glas en geluidswerende glas.

  1. Naast het gas zit er ook geluidsdempende folie tussen
  2. De twee glasplaten hebben verschillende diktes om ervoor te zorgen dat verschillende toonhoogtes worden gefilterd.

De dikte van de glasplaten zullen invloed hebben hoeveel geluid ze zullen tegenhouden. Belangrijk om vooraf goede metingen te laten uitvoeren om vervolgens de juiste ruit te kunnen kiezen. 

Geluidswerend glas tegen geluid van een tram

Hoeveel geluid kan het tegenhouden

Veel geluidsoverlast ontstaat door verkeer in een stad, maar kan ook veroorzaakt worden door industrie. Dit zijn vaak punten waar de oorzaak moeilijk aangepakt kan worden. Is er geluidsoverlast van de buren, dan is het wel mogelijk om in gesprek te gaan met ze, dit zal meer via de muren de woning binnenkomen.

Een drukke straat produceert al snel zo een 65 à 70 decibel aan geluid. Woon je dicht op zo een straat, dan wil je zoveel mogelijk geluid dempen.

Voor geluidswerende ruiten is altijd gelaagd glas nodig. Dit is glas met een folie eroverheen. Beginnend met enkelvoudig gelaagd glas wat zorgt voor een isolatie van 30 decibel. Maximaal kan er tot 50 decibel worden geïsoleerd. Dit betekend dus dat niet alle geluid tegengehouden kan worden.

De beste tool die op het internet te vinden is, staat op de site van Scheuten. Hier geven ze op basis van geluidsfragmenten de verschillen aan tussen normaal dubbel glas, gemiddeld geluidswerend glas en hoogwaardig geluidswerend glas. Heel interessant om de verschillen te horen. Klik hier voor de handige tool!

Zoals te zien is speelt ook de dikte van het glas een rol. Maar uit de tabel blijkt ook hoe ingewikkeld het ligt om de juiste ruit te kiezen. Daarom adviseren wij ook altijd om een glaszetter langs te laten komen die hierin kan adviseren.

Bekijk ook hoeveel geluidshinder er bij u in de regio is via de website van milieucentraal.

Wat kost geluidswerend glas?

De prijs van geluidswerend glas ligt een stukje hoger dan de meest gekozen optie, HR++ glas. Waarbij HR++ glas geplaatst kan worden tegen een all-in prijs van €80,- per vierkante meter. Start dit bij geluidswerend glas wel bij de €120,- per m2 voor het meest basic soort geluidswerend glas.

Mocht er een high-end optie nodig zijn om het geluid voldoende te dempen. Dan zullen de kosten hiervoor nog wel eens richting de €200,- per m2 kunnen oplopen.

Besparen op het plaatsen

De kosten voor het glas liggen vrij hoog. Het geluid wat gedempt wordt, kan voor een wereld van verschil zorgen in het woongenot. Alleen door de hoge prijzen van het glas, besluiten veel mensen het niet te kiezen. Wij willen helpen bij het vinden van een goede glaszetter met een scherp tarief.

Vergelijk geheel gratis en vrijblijvend glaszetters uit de regio. Benoem specifiek dat het gaat om geluidswerend glas. Dan kunnen er offertes opgesteld worden door de specialisten en deze kunnen vervolgens naast elkaar gelegd worden. Het feit is als men eenmaal overgestapt is op geluidswerende beglazing, dat je nooit meer terug zou willen naar de oude situatie.